Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 3. hétfő, Helga

Kiemelt szerepben a kultúra

Újbuda   |   2020, március 3 - 15:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbudán idén kiemelt szerep jut a kultúrának, erről a képviselő-testülete is határozott, amikor megszavazta a kerület idei költségvetését. Ehhez kapcsolódóan tartott sajtótájékoztatót László Imre polgármester, Barabás Richárd alpolgármester és Juhász Anna, a kerület kulturális nagykövete.

Fontos és kiemelt feladat Újbudán a kulturális lehetősége kiaknázása, a kulturális élet támogatása. Ennek megfelelően van kerületnek a területért felelős alpolgármestere és kulturális nagykövete is, és ennek jegyében készült el a városrész idei költségvetése is - emelte ki László Imre polgármester.

Idén emelkedik a kerület kultúrára szánt támogatásainak összege, továbbra is a főbb feladatok egyikének tekinti a városvezetés a Bartók Béla úti kulturális városközpont szerepének megerősítését - tette hozzá Barabás Richárd, kultúráért felelős alpolgármester. - Ez a munka hosszú távú, komplex koncepció mentén halad, amelynek pozitív változásait már tavasszal érzékelhetik az újbudaiak. Idén a gyerekkönyvek lesznek fókuszban, a tavaszi könyvünnepekbe például tematikus programmal kapcsolódik a kerület – mondta.

Juhász Anna irodalmár, kulturális nagykövet hozzátette, rövidesen újabb branddel gazdagodik a kerület. A Bartók Béla úti B32 Galéria és Kultúrtér irodalmi kávézóval bővül, és szeptembertől a színházterembe költözik az Irodalmi Szalon is.

A hamarosan debütáló kávéház, ami programsorozatok átfogó színtere lesz, korának különleges nőalakjáról, Böhm Arankáról kapja a nevét. Az új teret ősszel avatják, helyet kapnak benne az irodalom mellett más művészeti ágak is. A kávéház létrejöttét, Böhm Aranka dédunokája, Karinthy Márton lánya, Karinthy Vera is támogatja, tervezi, hogy a Bornai Tibor zeneszerzővel szinpadra állított zenés estet az Arankában is bemutatják.

T. E.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.