Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 29. csütörtök, Anonymus

Kibővült, teljesen megújult és biztonságosabb lett a játszótér

Újbuda   |   2017, október 30 - 10:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egérlyuknak nevezték el azt a rendkívül biztonságos, és a gyermekek minden korosztályának tartalmas szórakozást biztosító játszóteret, amelyet október 27-én a Fehérvári úti lakótelep háztömbjei között adtak át. A szalagot Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, Hoffmann Tamás polgármester és Ludányi Attila képviselő közösen vágta el.

A közeli Cseperedő Óvoda gyermekei már birtokba vehették a Albert utca - Andor utca - Rátz László utca által határolt területen 11 új játékkal bővült játszóteret. A kilenc régi játékelem is megújult, korszerűsödött. Felújították a járdákat, és a játékok köré változó vastagságú, 4-12 cm vastag ütéscsillapító burkolatot helyeztek el, az adott játék magasságához szabályszerűen igazodva.

A legutóbb 2006-ban felújított, sok évtizede szolgáló, elöregedett játszótér területe is jelentősen megnőtt; a korábbi 2400 négyzetméterről 4000 négyzetméterre. Megújult körülötte a park, és annak infrastruktúrája is.

A kivitelezők arra is ügyeltek, hogy a mindössze három hónapig tartó átalakítás során minél gondosabban bánjanak a növényzettel. A terület 143 fája közül csak a sérült, megdőlt törzsű, 12 zöld juhart vágták ki, helyükre 4 előnevelt tölgyfát ültettek, mellettük 1462 cserje és 927 évelő növény zöldíti újra a játszótér környezetét. A többi fát szükség szerint megtisztították, sérült, száraz gallyaikat eltávolították, majd 15 madár- és denevérodú is felkerült magasabb, védettebb ágaikra.

A fiatalok igényeit szolgálja a játszótér melletti sportpálya, amelynek burkolatán javítási, balesetmentesítési munkákat végeztek, és ezentúl itt már nemcsak focizni, de kosarazni is lehet majd. A labdafogó hálót kibővítették, a sportpálya közelébe pedig pingpongasztalokat helyeztek el.

A szülőkre, nagyszülőkre is gondoltak. Összesen 18 új padot és lócát létesítettek, és még egy faburkolatú ülőfal is kényelmesebbé teszi a pihenést. A nyári melegben a párakapu üdítő újdonságként szolgál majd mindenki örömére, az új ivókút pedig szintén hasznos tartozéka lesz a játszótérnek. A meglévő kerékpártárolókat az új bejáratokhoz helyezték át.

Fontos szempont volt a biztonság is. Térfigyelő rendszert telepítettek a rongálások kivédésére, a központi zárást és nyitást biztosító kapukat pedig távirányítással is működtethetik, így biztos nem marad nyitva a játszótér éjszaka.

A közel százmillió forintból épült játszótér Újbuda újabb családbarát kuriózuma lett, amelynek nemcsak a közelben lévő Cseperedő Óvoda növendékei, vagy a lakótelepen élő gyermekek örülnek majd. Biztosan sok család fogja távolabbi városrészekből is meglátogatni a különleges, és biztonságos Egérlyuk játszóteret, ahol a gyerekeket egy fából faragott kisegér is fogadja a főbejáratnál.

D. B. S.