Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Kézműves papírtermékeket készítenek fogyatékkal élők

Újbuda   |   2021, december 9 - 10:11
Nyomtatóbarát változatSend by email

Új szociális foglalkoztató várja a hátrányos helyzetű újbudaiakat a Budafoki úton, az egykori Kocka Csoki Műhely helyén.

A Budapest Esély Nonprofit Kft. fejlesztőfoglalkoztatásai során a hátrányos helyzetű emberek napi minimum egy, maximum hat órában dolgoznak, többnyire egyszerűbb munkát végeznek, akár egyénileg, akár csoportban. A Kocka Csoki Műhely egykori Budafoki úti helyén kialakított új szociális foglalkoztatóban a szervezet képviseletein keletkező hulladék újrahasznosításával készítenek papíripari termékeket irodák, háztartások számára. A mentorok segítségével zajló gyártás során kizárólag kézműves technológiákat alkalmaznak, régi préseket, papírmerítő kádakat használnak.
– A cél, hogy az itt dolgozó fogyatékkal élők művészeti tevékenységgel kézműves termékeket hozzanak létre. A szervezet ezáltal társadalmi integrációjukat és rehabilitációjukat is segíti, így a jövőben könnyebben léphetnek a munkaerőpiacra – mondta lapunknak Dombay Rozália, a Budapest Esély Nonprofit Kft. szakmai vezetője.
A megnyitón jelen volt Bakai-Nagy Zita, Újbuda esélyegyenlőségért felelős alpolgármestere is. Mint elmondta, a háromoldalú együttműködésben a nonprofit szervezet mellett az önkormányzat és az Újbudai Szociális Szolgálat (USZOSZ) is aktívan részt vállal. Az USZOSZ-tól hárman érkeztek a szociális foglalkoztatóba. Az alpolgármester hozzátette, a helyiséget fokozatosan szeretnék bővíteni, hogy az önkormányzat egyre több embernek nyújthasson segítséget.
A Fővárosi Önkormányzat által 25 évvel ezelőtt alapított, hazai és nemzetközi hálózatokhoz kapcsolódó Budapest Esély fővárosi projektek kidolgozásában és megvalósításában is közreműködik; tanulmányokat, kiadványokat készít, illetve különböző képzéseket szervez. A gyakorlatban a nonprofit szervezet lehetőséget teremt arra, hogy a dolgozni vágyók nem éles helyzetben kipróbálják, milyen egy munkahelyen helytállni; így sikereket érhetnek el, ezáltal önbizalmuk is nő. A vállalkozás ezen túlmenően egzisztenciális segítséget is nyújt a foglalkoztatottaknak.

T. K.