Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 16. hétfő, Mózes, Botond

Kezdődik a tanév, kezdődik a strukturális átalakítás

Újbuda   |   2016, augusztus 30 - 10:04
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nehéz és feladatokkal teli év veszi kezdetét az iskolákban szeptember 1-jén, a köznevelési intézmények strukturális átalakítása azonban 2017. január 1-jével lezárul. Így lassan minden a helyére kerül – derült ki az oktatási intézmények vezetőinek őszi köszöntésekor.

A Dél-Budai Tankerületi Központ újonnan kinevezett igazgatója, Gálné Csabai Klára bemutatásával indult az intézményvezetők szezonkezdésre időzített köszöntése. A korábbi Klebelsberg Intézményfenntartó Központ kormányrendeletben meghatározott átalakítása értelmében a XI. és XXII. kerületi iskolák fenntartói jogait és kötelezettségeit január 1-jétől a Dél-Budai Tankerületi Központ látja el. Ez év végéig tehát a fő feladatokat az átadás-átvétel jelentik majd.

Az iskolákat is közvetlenül érintő önkormányzati költségvetést ezért mihamarabb el kell fogadni ősszel – mondta az eseményen Hoffmann Tamás polgármester. Az önkormányzat a jövőben is sokat tesz a kerületi iskolákért: folytatja az eddigi támogatások folyósítását, segíti a felújításokat, eszközbeszerzéseket. A nyári szünet idején is több intézményben zajlott renoválás.

Molnár László alpolgármester emlékeztetett, az iskolakezdés „mindannyiunk idegeit megterheli”, gyerekek, szüleik és tanáraik is belevesznek a szeptember eleji teendőkbe, vásárlásokba. Szerinte az idei évet áthatja a remény, azaz hogy „idén minden a helyére kerül”. Úgy véli az önkormányzatnak és az intézményeknek egyaránt érdekük, hogy megmaradjon az eddigi jó együttműködés.

Győrffyné Molnár Ilona, a Humánszolgálati Igazgatóság vezetője szerint fontos, hogy a pedagógusok nagyobb figyelmet szenteljenek a bölcsődés és óvodás korú, korai fejlesztésre szoruló gyermekekre. A kicsik integrációja ezáltal könnyebben megvalósulhat. Ugyanilyen fontosnak tartja az iskolákban és az óvodákban megkezdett környezetvédelmi nevelés folytatását, illetve hasonló folyamat indítását a kerületi bölcsődékben.

Győrffyné elmondta, az önkormányzat sokat tesz a köznevelési intézményekért. Van olyan iskola, amely 4,4 millió forintot kapott iskolapadok vásárlására, egyéb tárgyi feltételek megteremtésére további 10,5 millió forintot adományozott az önkormányzat, a szociális területet érintő beszerzéseket pedig 4 millió forinttal segítette.

T. K.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Virágültetés a kerületben  

Közel harmincötezer egynyári növény – többek között bársonyka, begónia és petúnia – teszi színesebbé a kerületet.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.