Semmi jót nem akarnak kiűzni az iskolai konyhák kínálatából, de szeretnék, ha az étrendben több zöldség és gyümölcs lenne, továbbá kevesebb sót és cukrot használnának az ételek elkészítésénél – mondta egy sajtótájékoztatón Novák Katalin. Hozzátette: ezzel azt akarják megmutatni, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak. Mindezzel hadat üzennek a káros mesterséges alapanyagoknak, így például mostantól nem lehet porból krumplipürét készíteni, nem lehet egészségtelen adalékanyagokat hozzátenni az ételekhez. Elmondta, szeretnék, ha a fiatalok hozzászoknának az egészséges táplálkozáshoz, és ennek köszönhetően felnőttként elkerülnék őket például a szív- és érrendszeri betegségek.
Ugyancsak keddtől már 320 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a közétkeztetésért – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Tájékoztatása szerint a tavalyi 28, illetve az idei 58 milliárd forint után jövőre már 70 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben a gyermekek díjmentes étkeztetésére. Az államtitkár azért tartott sajtótájékoztatót egy budapesti főzőiskolán, mert - hároméves átmeneti idő után - szeptember 1-jétől kötelezően alkalmazni kell a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Szavai szerint egy kétgyermekes családnak havi 15-20 ezer forint megtakarítást jelent majd a szeptembertől bevezetett ingyenes közétkeztetés.
Újbuda/MTI