Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 9. szombat, Tivadar

Kevesebb só és cukor lesz az iskolai ebédben

Újbuda   |   2015, augusztus 31 - 13:51Nyomtatóbarát változatSend by email

Egészségesebb és a korábbinál változatosabb reggelit, ebédet és uzsonnát kapnak a gyerekek a bölcsődékben, óvodákban, iskolai menzákon szeptembertől - állítja a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Semmi jót nem akarnak kiűzni az iskolai konyhák kínálatából, de szeretnék, ha az étrendben több zöldség és gyümölcs lenne, továbbá kevesebb sót és cukrot használnának az ételek elkészítésénél – mondta egy sajtótájékoztatón Novák Katalin. Hozzátette: ezzel azt akarják megmutatni, hogy az egészséges ételek is lehetnek finomak. Mindezzel hadat üzennek a káros mesterséges alapanyagoknak, így például mostantól nem lehet porból krumplipürét készíteni, nem lehet egészségtelen adalékanyagokat hozzátenni az ételekhez. Elmondta, szeretnék, ha a fiatalok hozzászoknának az egészséges táplálkozáshoz, és ennek köszönhetően felnőttként elkerülnék őket például a szív- és érrendszeri betegségek.
Ugyancsak keddtől már 320 ezer gyerek családjának nem kell fizetnie a közétkeztetésért – hívta fel a figyelmet az államtitkár. Tájékoztatása szerint a tavalyi 28, illetve az idei 58 milliárd forint után jövőre már 70 milliárd forintot biztosítanak a költségvetésben a gyermekek díjmentes étkeztetésére. Az államtitkár azért tartott sajtótájékoztatót egy budapesti főzőiskolán, mert - hároméves átmeneti idő után - szeptember 1-jétől kötelezően alkalmazni kell a közétkeztetési rendeletet, amely részletesen szabályozza a menzákon, valamint a kórházakban adható ételek összetételét és elkészítésének szabályait. Szavai szerint egy kétgyermekes családnak havi 15-20 ezer forint megtakarítást jelent majd a szeptembertől bevezetett ingyenes közétkeztetés.
Újbuda/MTI