Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. szombat, Erik, Alexandra

Kevés a vér, véradásra hív az Országos Vérellátó

Újbuda   |   2017, augusztus 22 - 13:52
Nyomtatóbarát változatSend by email

Egy átlagos napon 1600-1800 ember ad vért Magyarországon, nyáron azonban visszaesik ez a szám. Az elmúlt hetekben ráadásul megnőtt az egészségügyi intézmények vérfelhasználása. A vérkészletek stabilitásának megőrzése érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat véradásra hív mindenkit, aki egészségesnek érzi magát - írja a hvg.hu.

A szervezet keddi közleménye szerint nyaranta minden évben csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Egy átlagos napon általában 1600-1800-an adnak vért, a nyári hónapokban azonban kevesebben mennek el a nagy meleg és a sokakat érintő allergiaszezon miatt, valamint főként azért, mert a véradók is a megérdemelt szabadságukat töltik – írták.

Ahhoz, hogy a levett vérmennyiség egyensúlyban legyen az igényekkel a nyári időszakban, az Országos Vérellátó Szolgálat kiemelt feladatként kezeli a véradók mozgósítását.

Az elmúlt hetekben megnövekedett az egészségügyi intézmények vérfelhasználása, amelynek eredményeként az országos vérkészlet csökkenő tendenciát mutat.

A vér mással nem pótolható, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat a következő napokban, hetekben fokozottan számít az önzetlen véradók segítségére a vérkészlet stabilitásának megőrzése céljából; hogy mind az életmentő beavatkozások, mind a tervezett műtétek, krónikus kezelések vérigényeit maradéktalanul ki tudják elégíteni.

A keddi Magyar Nemzet arról írt, hogy hétfőn kifjezetten kevés tartalék volt AB negatív vérből, A pozitív, A negatív és 0 negatív vérből pedig éppen csak elégségesek voltak a készletek. Utóbbi eset azzal járhat, hogy ha bejön egy sürgős eset, például egy vérző beteg vagy egy rossz stádiumban lévő leukémiás, az előre beütemezett műtéteket elhalasztják a vérhiány miatt.