Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 27. hétfő, Hella

Kétszáz új krimi a Prae Kiadó pályázatán

Újbuda   |   2020, június 22 - 10:25Nyomtatóbarát változatSend by email

A Bartók Béla úti székhelyű Prae Kiadó március elején hirdetett pályázatot magas színvonalú krimik írására. Az alapötletet a kiadó által néhány éve életre hívott Krimi Ma sorozat sikere adta, a cél a kínálat bővítése, az érdeklődés élénkítése volt.

A kiadó 2017-ben indította útjára Krimi Ma címmel könyvsorozatát, amely a kortárs magyar detektív- és bűnregény műfajának megújítását, rétegzettebbé tételét tűzte ki célul. Ennek égisze alatt eddig négy regény jelent meg (Molnár T. Eszter: Szabadesés; Mészöly Ágnes: Rókabérc, haláltúra; Cserháti Éva: A Sellő titka; Pintér Tibor: A harmónia tébolya). A népszerű, kritikailag is sikeres szériát a kiadó tovább folytatja, két új könyvet már elfogadtak. A Krimi Ma kötetei olyan bűneseteket mutatnak be, amelyek a mai társadalmi problémákkal és kihívásokkal is szembesítik az olvasót. A nagyvároshoz, illetve a vidékhez való viszony, a társadalmi nemekhez fűződő dilemmák és más szociális kérdések leg­alább annyira hangsúlyosak, mint a térségi létből, a kelet-közép-európaiságból fakadó sorskérdések, emellett persze ott van maga a bűnügy és a köré épített nyomozás.
A mostani pályázaton novellákkal és regényekkel lehetett indulni, több mint kétszáz alkotó élt a lehetőséggel, a magyarországi irodalmi, művészeti szcéna ismert szereplői mellett pályájuk elején álló írók is.
– Május 15-én zárult le a pályázat, mi már Péczely Dórával és L. Varga Péterrel dolgozunk a beérkező anyagokon, elolvassuk a pályaműveket, és bekérjük a legjobbak teljes kéziratát – mondta Balogh Endre, a Prae Kiadó vezetője. Az elbírálás második körében a háromtagú szakmai zsűri, a Krimi Ma sorozat szerzői és a kiadó munkatársai véleményezik az írásokat. Eredményhirdetés a novellák esetében néhány héten belül várható, ekkor indul a regénypályázat második fordulója is.
A kiírásban nem voltak szigorúan megkötött tematikus határok, a kiadó olyan anyagokat is szívesen várt, amelyek például a történelem felől tekintenek a kortárs horizontra (történelmi krimi), esetleg kultúrtörténeti, művelődési téma adja a hátterüket, netán horror, sci-fi vagy cyberpunk irányzatokba tartoznak. A legfőbb szempont az egyedi történet és a magas színvonalú megvalósítás, valamint a nyelvi kidolgozottság volt.
Mindkét kategóriában lehet több díjazott is, ha a zsűri úgy dönt. A nyertesek jutalma az eladott példányszámtól független honorárium, kiadói szerződés a Prae Kiadóval, valamint a művek megjelentetése, forgalomba hozatala. A legjobb novellákból az Újbuda következő számaiban találhatnak részleteket olvasóink.

Összes beküldött mű: 211
Regény: 107
Novella: 104


T. E.