Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 6. kedd, Norbert, Cintia

Kétmillió fecske hiányzik

Újbuda   |   2020, február 17 - 13:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az elmúlt tíz évben megfeleződött a magyarországi fecskeállomány, emiatt lakossági segítséget kér a Magyar Madártani Egyesület.

Két évtized alatt megfeleződött a hazai fecskeállomány, de a madárcsoport szerepe a klímaváltozás miatt egyre fontosabb, mivel új kártevő és betegségterjesztő rovar- és szúnyogfajok, valamint általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az ellenük történő biológiai védekezésben is óriási a szerepük azoknak az állatoknak (például fecskéknek, denevéreknek), amelyek természetes úton csökkentik ezek számát. Méreseken alapuló becslések szerint minden fecske legalább egy kilogramnyi repülő rovart fogyaszt el a költési időszakban. Szakértők szerint ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése, amelynek hátterében az élőhelyek átalakítása, a klímaváltozás, valamint a fecskefészkek tömeges leverése, a madarak elüldözése, megölése áll.

Az MMA szerint a sárfészket építő fecskék védelmében a lakosságnak és az önkormányzatoknak fontos  és nélkülözhetetlen szerepük van. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat. A lakosság a parti fecskéket is segítheti költőfalaik felújításával, ásóval, lapáttal függőlegesre faragásával.

A fecskék tartós, a fecskepárok által akár évtizedeken át használt fészkei egész évben védettek, a fecskefészkek leverése egész évben tilos!

Az épületmunkák, felújítások által érintett fészkek a költési időszak szünetében, november 1–március 31. között, a megyei kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály írásbeli határozatának birtokában, az abban megfogalmazott feltételek betartása mellett eltávolíthatóak.

Költési időszakban, április 1–október 31. között a fecskefészkek eltávolítása nemcsak tilos, de nem is engedélyez(tet)hető!