Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 20. hétfő, Bernát, Felícia

Két új tornacsarnok épül a Villányi úton

Újbuda   |   2018, február 1 - 11:49
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nemcsak a testnevelésórák és a sportélet eddigi nehézségeit oldja meg a 2,2 milliárd forint kormányzati támogatásból felépülő két tornacsarnok a Budai Ciszterci Szent Imre és a Szent Margit Gimnáziumban, hanem az oktatási, közösségi helyek is megújulnak, és a diákok életminősége is javul.

Közel kétezer gyermek tanul a két jeles oktatási intézményben. Az évszázados múltra visszatekintő iskolákat annak idején nem ekkora létszámra tervezték, és akkoriban nem volt kiemelten fontos követelmény a diákok fizikai erőnlétének megőrzése sem. A tanulók emiatt tornaszobákban, rossz minőségű pályákon tréningeznek, és az is előfordul, hogy egy-egy osztály nem jut tornateremhez. A Szent Imre Gimnázium diákjai gyakran lépcsőfutással edzik testüket. A tervezett beruházás látványtervei még nem véglegesek, de az már látható, hogy az új tornacsarnokok a műemlékvédelem alatt álló épületek mögött, a Gellért-hegy oldalában helyezkednek majd el.
A Szent Imre Gimnázium igazgatója, Barlay Bence elmondta: a ciszterciek iskolája kétszintes tornacsarnokkal bővül. A pálya alkalmas lesz kézilabda-, illetve kosárlabda-mérkőzésekre is,
az oktatásban pedig egyszerre három osztálynak tarthatnak itt testnevelésórákat.
Mindkét intézmény rendezvények lebonyolítására is használhatja majd az új csarnokokat, ahol nézőket befogadó lelátók is épülni fognak. – Különösen a Szent Margit Gimnáziumban küzdöttünk ezzel a gonddal – tudtuk meg Vízhányó Zsolt igazgatótól. Felidézte, hogy a közelmúltban kénytelenek voltak kétszer is előadni a Szent Margit-napi színdarabot, mert a tanulók nem fértek be egyszerre a kis előadóterembe. Az új tornacsarnok tetején műfüves focipályák kapnak majd helyet, és a Szent Margit Gimnázium vezetősége reméli, hogy a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is helyszínt biztosíthatnak.
Az igazgatók arról is beszámoltak, hogy a tervek szerint még idén vagy jövő év elején megkezdődhet az új tornacsarnokok kivitelezése. Ha a munkálatok megfelelő ütemben haladnak, a gyerekek két év múlva vehetik birtokba az új létesítményeket.

(D. B. S.)