Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 13. csütörtök, Antal, Anett

Két katonatisztet köszöntöttek Újbudán

Újbuda   |   2018, február 8 - 10:42Nyomtatóbarát változatSend by email

Mencsik Ferenc alezredes nyolcvanadik, Lukács József alezredes nyolcvanötödik életévét töltötte be januárban. Ennek el alkalmából mindkettőjüket felköszöntötték a kerületben. Ezt a különleges szokást két éve honosította meg Simicskó István honvédelmi miniszter, Újbuda országgyűlési képviselője.

Mencsik Ferenc életében a tanulás mindig központi szerepet játszott, érettségi után tiszti iskolába ment, később három diplomát is szerzett. A szakképzettsége miatt felelősségteljes beosztásba került, ami egészségügyi problémákhoz vezetett. A 80-as évek végén leszázalékolták, azóta 19 műtéten esett át. Valóságos orvosi csodának tartják őt, hiszen felépült több rákos megbetegedésből, szívbetegségből, agyvérzésből és egyéb szervi betegségből is. Szerinte gyógyulását annak köszönheti, hogy soha nem adta fel a reményt, egészségesen él, odafigyel az étkezésre és naponta hét kilométert sétál.

Lukács József igazi polihisztor, a katonai pálya mellett ugyanis művészettel is foglalkozik. Otthona falát is saját festményei és szobrai díszítik. Az élete egy cseppet sem mondható unalmasnak. Pályafutását pilótaként kezdte, később már ő képezte a hadsereg pilótáit, naponta öt órát töltött a levegőben. Nyugdíjas éveiben kezdett siklóernyőzni. ejtőernyőzni és vitorlázni. A katonai élettel kapcsolatban úgy fogalmazott: "ott voltam, ahol lennem kellett, azt tettem, amit tenni kellett". Feleségével 60 éve házasodtak össze, 45 éve élnek Újbudán.

K. A.