Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Két Habsburg Újbudán

Újbuda   |   2019, április 15 - 16:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Magyarország történelme szorosan összefonódott a Habsburg-dinasztia történetével. Bár a kapcsolat nem volt mindig felhőtlen, Magyarország és a XI. kerület sok eredményt is köszönhet az egykori uralkodócsaládnak. Az idén 200 éves Albertfalva névadója, Albert Kázmér szász-tescheni herceg is a család sarja volt, és Újbuda legnagyobb felsőoktatási intézményét, a Budapesti Műszaki Egyetemet is Habsburg-méltóság alapította. A magyarul kiválóan beszélő Habsburg-Lotharingiai Mihály és unokatestvére, Habsburg György ma is különleges kapcsolatot ápol Újbudával.

Habsburg Mihály főherceg elsősorban a Szent II. János Pál Iskolaközpont alapítójaként ismert a kerületben. Miért érezte fontosnak, hogy iskolát hozzon létre?

Még a rendszerváltás előtt jöttem először Magyarországra, a ’70-es évek végén. Nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a kommunizmus hatalmas károkat okozott a magyaroknak lelki és szellemi értelemben is. Az erkölcsi élet megújításának szándékával segítettünk a keresztény szellemiségű iskola megalapításában. Talán életem egyik legszebb feladata volt. Egyik fiam a Krisztus Légiója Kongregáció szerzetese, ők nagyon sok iskolát üzemeltetnek szerte a világban. Örömmel ajánlottam fel a segítségemet nekik, hogy Magyarországon is működjön ilyen oktatási intézmény. Az első tanéveket még a Fő utcában kezdték meg a tanulók, nagyon szerény körülmények között, mi pedig folyamatosan kerestünk egy alkalmasabb épületet. Nyolc évvel ezelőtt költözhetett az iskola Újbudára, a Mezőkövesd utcába, ebben a kerület vezetése is segített minket. Azóta nagyon sokat fejlődött az iskola, jelenleg 700 gyermeket nevelünk, a hozzá tartozó óvodába százan járnak, megvalósult a kéttannyelvű oktatás a gimnáziumi osztályokban, és nemrég felvettük a szent pápa nevét, ezzel is erősítve az intézmény küldetését. Volt lehetőségem megkérdezni a gyerekeket, hogy érzik itt magukat, és örültem, amikor azt mondták, nagyon szeretnek ide járni. Hallom, a szülők is hálásak azért, hogy gyermekeik ilyen szellemiségben nevelkedhetnek.

Albertfalva idén ünnepli alapításának 200. évfordulóját. Mit kell tudnunk a névadó, Albert Kázmér hercegről?

Ő úgy lett magyarországi helytartó, hogy Mária Terézia a legkedvesebb lányának, Mária Krisztinának adományozta a ráckevei birtokot, amelyhez a mai Albertfalva területe is tartozott. Albert Kázmér pedig Mária Krisztina férje volt, így az ő feladata lett az itteni ügyek intézése. Én édesanyám és édesapám révén is rokonságban vagyok mindkettőjükkel, mert az édesanyám szász királyi hercegnőnek született (az utolsó szász király, III. Frigyes Ágost legfiatalabb lányaként), Albert herceg pedig II. Frigyes Ágost szász király fia volt. Albertre nemcsak kiváló katonaként emlékezünk, hanem műgyűjtőként is. Ő alapította a bécsi Albertinát, palotájában egész életében gyűjtötte a műkincseket, a világ legnagyobb grafikai gyűjteményét hozta létre akkoriban. Ma ezt a rendkívül értékes gyűjteményt az osztrák állam kezeli.

...

Habsburg György, Habsburg Ottó fia a Magyar Olimpiai Bizottság utazó nagykövete, korábban a Magyar Vöröskereszt elnöke volt. Mit jelent a családjának Újbuda?

Hosszú időn keresztül úgy tekintettünk a fővárosnak erre a részére, hogy ez a mi lakóhelyünk, amikor Budapestre érkeztünk. Édesapánk ugyanis mindig a Gellért szállóban lakott magyarországi tartózkodásai alkalmával, ez volt a bázisunk, és persze a szálloda környékét is egyre jobban megismertük. A kötelékek csak erősödtek, amikor édesapánk megkapta Újbuda díszpolgári címét. Magam is díszpolgár lettem a kerületen belül, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adományozta nekem ezt a címet.

Hogyan kötődnek a Műegyetemhez?

Habsburg József Antal főherceg hozta létre az egyetemet – a magyarok József nádorként ismerik –, így gyakran meghívnak minket oda a megemlékezésekre.

Milyennek látja a Habsburg-dinasztia és Magyarország kapcsolatának elmúlt két évszázadát?

Albertfalva alapításának idején a mai Budapest egész másként nézett ki. Apró kis falvak voltak a jelenlegi belváros körül. Az 1867-es kiegyezés után indult meg a magyar főváros rohamos fejlődése. A Habsburg-család és Magyarország viszonyában voltak jobb és nehezebb időszakok is. Nemrég, március 15-én emlékeztünk vissza az 1848-as forradalomra. Ha az nincs, akkor nem jött volna létre a kiegyezés sem, amely hihetetlenül nagy lendületet adott Magyarország fejlődésének.

Habsburg György sportdiplomáciai feladatai mellett jelenleg azt tekinti legfőbb céljának, hogy édesapja hamarosan Magyarországra érkező szellemi hagyatékát gondozza. Unokatestvére, Habsburg Mihály pedig hosszú ideje munkálkodik, hogy a Szentszéknél előmozdítsa Mindszenty József bíboros boldoggá avatását. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnökeként elmondta, hogy a benyújtott dokumentumok alapján Rómában nemrég elismerték Mindszenty bíboros életszentségét. Ez fontos lépés, hogy Magyarország utolsó hercegprímása a boldogok sorába kerüljön.

(Dabis Balázs Silvius)