Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Készülődés az évnyitóra

Újbuda   |   2019, augusztus 30 - 10:46
Nyomtatóbarát változatSend by email

Napokon belül újraindul az élet a kerületi gyermekintézményekben. A bölcsődékben és az óvodákban minden újbudai gyermeknek jut hely, az évkezdést – egyéb intézkedések mellett – hasznos csomagokkal könnyíti meg az önkormányzat az óvodák mellett az iskolákban is.

Az újbudai óvodákban hamarosan megkezdődik a 2019/2020-as nevelési év. Szeptembertől újabb 60 férőhely várja a legkisebbeket. A folyamatos intézménybővítések eredményeként az önkormányzat által fenntartott óvodákban az elmúlt öt évben biztosan jutott hely annak, aki kerületi lakosként kérte az ellátást.
Az óvodakötelezettség továbbra is hároméves kortól kezdődik, az intézmények jelenlegi ismeretek szerint azokat a kicsiket is be tudják fogadni, akik 2019. szeptember 1. és december 31. között töltik be harmadik életévüket. Szeptemberben 883 új gyerek érkezik a kerületi óvodákba, januárig pedig további 364, így összesen 1242 új gyerekre számíthatnak a nevelők a már óvodába járó 2822 mellett. A kerületben december 31-ével bezárólag várhatóan – az SNI szorzó figyelembevételével – 4208 betöltött férőhelyen látnak el óvodásokat. (A sajátos nevelési igényű gyerekeket – állapotuktól függően – két vagy három főként kell számításba venni.)
Az Újbudai Bölcsődei Intézmények összesen 825 gyerekkel kezdik meg az új nevelési-gondozási évet – 844 férőhely mellett –, közülük 430 idén megy először közösségbe. Az intézmény négy telephelyén 22 sajátos nevelési igényű gyermeket fogadnak szeptembertől, emellett a családi nevelést kétféle szolgáltatással segítik: játszócsoporttal, illetve időszakos napközbeni gyermekfelügyelettel. A beszoktatási időszak az elmúlt évekhez hasonlóan szeptembertől október végéig tart.
Az önkormányzat által fenntartott óvodákba újonnan beiratkozott gyerekeket Újbuda Önkormányzata óvodakezdési csomaggal lepi meg, ezt az adott intézményben kapják meg. Hasonló segítséget kapnak az újbudai kisiskolások családjai is – jóllehet az iskolák fenntartója már nem az önkormányzat –, az 1–4. osztályosok iskolakezdési csomagot vehetnek át.
A rászorulók támogatásáról szóló önkormányzati rendelet alapján rendkívüli újbudai támogatás adható a gyerekneveléshez kapcsolódó kiadásokra, ha a kérelmező családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 71 250 forintot. A kérelem nyomtatványát kitöltve (a megfelelő mellékletekkel együtt) postai úton vagy személyesen a Polgármesteri Hivatal szociális ügyfélszolgálatán lehet benyújtani.
Az iskolájuktól messze lakó diákok az önkormányzat helyi rendelete alapján utazási kedvezményt vehetnek igénybe, ha az intézmény igazolja, hogy indokolt a tömegközlekedési eszköz használata. Az utazási támogatás félévenként, szeptembertől januárig, illetve februártól júniusig állapítható meg, összege 2019-ben maximum havi 3000 forint lehet, a család egy főre jutó havi nettó jövedelmétől függően.
A bölcsődékben és az óvodákban ingyenes étkeztetést kap az a gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy tartósan beteg, illetve fogyatékos. Ugyanez vonatkozik arra is, aki olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, vagy ahol három vagy több gyermek van, illetve ahol a szülő nyilatkozata szerint az egy főre jutó havi nettó jövedelem összege nem haladja meg 2019-ben a 128 810 forintot.
Az állami általános iskolákban ingyenes étkeztetést kapnak azok a tanulók, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek (ahol a családban az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a 38 475 forintot). Ötvenszázalékos térítésidíj-csökkentést lehet kérni, ha a családban az egy főre jutó havi nettó jövedelem 57 ezer forint alatt van. (A kedvezményekről az érintett intézmények munkatársai is nyújtanak információt.)
Az önkormányzat az új tanulócsoportok indulásához bútorbeszerzésre hét és fél millió, jutalomkönyvekre közel négy és fél millió forint támogatást ad a kerületi iskolákat fenntartó Dél-budai Tankerületi Központnak.

A nagykörúti pályafelújítás befejezése után a tanévkezdéstől, szeptember 2-ától újra teljes vonalon jár a 4-es, a 6-os és a 17-es villamos. Augusztus 21-étől augusztus 31. hajnali 4 óráig a 4-6-os villamos a Jászai Mari tér és a Corvin-negyed között közlekedik, a további szakaszokon pótlóbuszok járnak. Augusztus 31-én hajnali 4 órától szeptember 1-jén éjfélig a 4-es és a 6-os villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik. A 17-es villamos szeptember 1-jén az utolsó járatindulásig a Széll Kálmán tér és a Savoya Park között jár. Idén nyáron a Práter utca és a Goldmann György tér között, valamint a Széna tér és a Török utca között közel 2000 méteren cserélte a BKV Zrt. korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra a nagy terhelésű járművek sűrű követése miatt elhasználódott sínpályát. (BKK)


(Újbuda)