Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Kerületünk élen jár az esélyegyenlőség megvalósításában

Újbuda   |   2016, április 19 - 17:24Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda élen jár a fővárosi kerületek körében az esélyegyenlőségi célok és az Európai Unióban egységesen előírt feladatok teljesítésében – összegezték az „Esélyegyenlőség Budapesten 2016-2020” című konferencia résztvevői. A rendezvényt emiatt tartották a XI. kerületi Polgármesteri hivatal Zsombolyai utcai dísztermében.

Idős-és családbarát politikájának köszönhetően vívta ki a fővárosi kerületek elismerését Újbuda önkormányzata. A dicséretet számos díj is jelez, melyet az épületek akadálymentesítése, a jelzőlámpák „hangosítása”, az egészségügyi intézmények sorszámhívó rendszerének audiovizuális struktúrájának kiépítése is alátámaszt. Szalai-Komka Norbert, a Budapest Esélyegyenlőségi Nonprofit Kft. módszertani szakértője a XI. kerületben tartott előadássorozat és kerekasztal beszélgetés alkalmával elmondta, a példák iránymutatóak lehetnek a főváros többi kerületének. Az esélyegyenlőség két pillérét biztosítja ugyanis Újbuda: a diszkrimináció kiszűrését és elkerülését továbbá a hátrányos helyzetűek által képviselt értékek megteremtését – tette hozzá.

Újbuda Önkormányzata felelős társadalmi szereplőként felvállalja, hogy segíti a hátrányos helyzetben lévő embereket. Ösztönző és koordináló szerepével erősíti a helyi közösségeket, együttműködik a civil-, és a vállalati szférával. Kerületi Esélyegyenlőségi Programjának keretében évek óta aktívan támogatja különböző programjaival a fogyatékos emberek, valamint a nők, és a családok társadalmi integrációját. Az ország legnagyobb időseknek szervezett idősbarát rendszere az Újbuda 60+ Program. Az önkormányzat önként vállalt és finanszírozott saját szellemi terméke nem tartozik a szociális ellátórendszerhez. Eredményként többek között kiemelhető, a program 42 ezer ügyféle, a több mint 17 ezer igényelt és átadott Újbuda 60+ Kedvezménykártya, a 203 kedvezményt adó hálózathoz csatlakozott vállalkozás, a havi, átlagosan 300 idősbarát program és szolgáltatás. Az önkormányzat a fogyatékos-barát intézkedések érdekében is megfelelő partneri kapcsolatokat hozott létre több fogyatékos emberekkel foglalkozó érdekképviseleti és szolgáltató szervezettel. Mindezek között kiemelt szerepet szán a Közös a Napunk! című óvodai integrációt segítő szemléletformáló kezdeményezésre, amelyet a Kézenfogva Alapítvánnyal és a Montágh Imre Általános Iskolával együttműködve vezetett be a kerületi óvodáiban. Ez a program innovatív megközelítésével segíti a fogyatékos emberek társadalmi integrációját.

A Családbarát Újbuda Program megvalósítása során mindvégig fontos célként fogalmazódott meg a munka és a magánélet összehangolása, a családok számára élhető környezet kialakítása, a kerület lehetőségeinek maximális kiaknázása. Az elmúlt években különböző életterületeket lefedő programok megszólították a kerület teljes lakosságát. Ennek érdekében Újbuda Önkormányzata összefogásra szólította fel a vállalkozásokat, intézményeket, civil szervezeteket és magánszemélyeket. Így az együttműködés során, közvetlenül több mint 60 különböző szektorból érkező szervezetet és munkatársait, valamint 130 magánszemélyt vont be a programba.

Molnár László alpolgármester is kiemelte Újbuda esélyegyenlőségi programjával kivívott zászlós hajó szerepét, ám szerinte sok még a teendő, nem szabad megállni. Példaként említette a különböző korosztályok közötti „híd” építését.

Az „Esélyegyenlőség Budapesten 2016-2020” című konferencián elhangzott előadások alkalmával a szakemberek Újbuda társadalmi felelősségvállalással és esélyegyenlőséggel kapcsolatos jó gyakorlataival ismerkedtek meg különösen a fogyatékos-, az idős emberek, illetve a családok segítése terén. Azt is megtudhatták, hogy a 2017-22 közötti időszakot átfogó Fővárosi Települési Esélyegyenlőségi Program (FTEP) célja, hogy a Budapest 2030 városfejlesztési koncepcióban és a rá alapozó stratégiában társadalmi területen megfogalmazott célokat konkretizálja és megvalósításukat segítse. E mellett elkészült a főváros demográfiai és főbb társadalomstatisztikai helyzetképét feltáró anyag, amely megfogalmaz további olyan problémákat, amire a FTEP reagálni szándékozik.

T. K.