Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 3. szombat, Ferenc

Kerületi támogatás az újbudai szakkollégiumoknak

Újbuda   |   2020, október 20 - 14:43
Nyomtatóbarát változatSend by email

Újbuda 10 millió forinttal támogatja a kerületi szakkollégiumokat, mert fontos számunkra az a felhalmozott tudás és érték, amit az egyetemek, szakkollégiumok, szakmai műhelyek képviselnek. Az önszerveződő, komoly szakmai munkát végző szakkollégiumok kiemelkedő és egyedülálló hagyományt jelentenek a magyar felsőoktatási közegben, és Újbuda büszke rá, hogy a kerületben több mint húsz ilyen intézmény működik.

Különösen fontos a segítség most így, a koronavírus idején. Több szakkollégium nem tudta megtartani a tavaszi programjait, ezért sok esetben forrásoktól is elestek. Ahhoz, hogy fennmaradjanak és fejlődni tudjanak ezek a szellemi műhelyek remélhetőleg hathatós segítséget jelent ez a kerületi támogatás.

A kerületben működő 23 szakkollégium közül 14 pályázott, összesen 14,8 millió forint támogatásra. Nagyon színvonalas pályamunkák érkeztek be és külön örömöt jelentett, hogy több szakkollégium is komolyan elgondolkozott, hogy milyen, a kerületi lakosság számára hasznos vagy érdekes projektet tudna megvalósítani a támogatásból. Néhány példa a kiemelkedő ötletek közül:

  1. A Bercsényi Építész Szakkollégium létre tervez hozni egy, a kerületiek számára is nyitott műhely- és kiállítótermet, ahol a jelenlegi körülmények között is megteremthető az építészet tanulásához elengedhetetlen műtermi környezet.
  2. A BME Közlekedésmérnöki Szakkollégium tagjai üzemlátogatást terveznek a Kelenföldi buszgarázsban, ingyenes téli átvizsgálást végeznek járműveken, illetve az Allee bevásárlóközponttal együttműködve tesznek javaslatot az áruforgalom szervezési megoldásair
  3. A Rerrich Béla Tájépítész Szakkollégium pedig “Bútort az Arborba” címmel pályázatot fog kiírni a hallgatói számára, hogy a Budai Arborétumba tervezzenek korszerű utcabútorokat, melyek közül a nyertes ötleteket a támogatásnak köszönhetően le is tudják gyártani.

Az Önkormányzat vezetése kíváncsian várja a megvalósuló projekteket, illetve bízik benne, hogy a jelenlegi támogatás akár hosszabbtávú együttműködést is megalapozhat a kerület és a szakkollégiumok között.

A komoly verseny mellett az Önkormányzat igyekezett mindenkit valamilyen mértékben támogatni, hiszen minden pályázat esetében voltak olyan kezdeményezések és ötletek, melyek mindenképp megérdemlik a támogatást. Ennek a szemléletnek megfelelően legalább 350 ezer forintnyi támogatásban minden pályázó részesülni fog, míg az egy szakkollégiumra jutó átlagos támogatási összeg pedig 715 ezer forint. A bírálatot végző független, szakmai munkacsoport javaslatai alapján átlagosan az igényelt támogatás közel 70%-át kapják kézhez a pályázók, melyből reményeink szerint a legfontosabb terveik megvalósulását elő tudjuk segíteni. A szakkollégiumok a támogatások jelentős részét szakmai működésükre kérték (kurzustartók díjai, szakmai táborok, gyárlátogatások), sokan pedig nagyon konkrét eszközbeszerzésre (laptopok, projektorok, digitális tábla, 3d nyomtató, stb.) vagy éppen kisebb felújításra (konyha, irodai bútorok) igényelték.

Az Önkormányzat jó munkát és jó egészséget kíván a szakkollégiumok tagjainak!