Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. szerda, Miklós

Kerületi táblák Kelety Géza emlékére

Újbuda   |   2019, május 30 - 10:39
Nyomtatóbarát változatSend by email

Mostantól a Ménesi és Villányi út sarkán valamint a Diószegi utcában is emléktábla jelöli Kelety Géza főkapitány-helyettes egykori lakóhelyeit. A Kelety család kérésére és kezdeményezésére a szervezők, Újbuda Önkormányzata és a rendőrség munkatársai felkarolták azt a gondolatot, hogy volt lakóhelyein emléktábla hirdesse a kriminológus aktív szolgálatban, illetve nyugdíjas éveiben eltöltött napjait.

Az első, a Ménesi és Villányi út sarkán található emléktábla avatóján Simicskó István országgyűlési képviselő köszöntötte a résztvevőket, és méltatta Kelety Géza kriminalisztikai munkásságát. – Tudása és látásmódja meghaladta a korát. Ő vezette be a helyszínelő autók elődjét, neki köszönhetjük a Rendőrmúzeum létrejöttét, a nyilvántartó rendszer megalapozását, számos olyan dolgot, amely a nyomozói munka alapkövét jelenti. Nagy tudású ember volt Kelety Géza, de ami talán ennél is fontosabb, hogy hitt a hivatásában, és kitartott az elvei mellett. A megpróbáltatások ellenére is a közösség jólétét, biztonságát helyezte előtérbe, élete mindenki előtt példaként szolgálhat – fogalmazott Simicskó István.

Kelety Géza unokája úgy emlékezett vissza a nagyapjára, mint rendszerető emberre, akinek nagyon erős volt az igazságérzete. Kelety Gábor László kiemelte: jogászként lelkiismeretesen élt, az oktatást és a rendőri munka bemutatását tartotta nagyon fontosnak. Emellett vonzotta a művészet, maga is festett, faragott, gyakorlatias ember volt.

Az egykori kriminológiai szakember élete alkonyát már a Diószegi utcai házukban töltötte, amely a mai napig a család birtokában van. A nyugdíjas napjaira állított emléktábla avatásán Hoffmann Tamás polgármester idézte fel Kelety Géza életét. A kisnemesi családból származó jogász 1874. szeptember 27-én született Kolozsváron. Érettségi után különféle közhivatali állásokat töltött be, majd a Székesfővárosi Magyar Királyi Államrendőrséghez került. Részt vett a Bűnügyi Múzeum kiépítésében, később igazgatója is volt. Az Országos Bűnügyi Nyilvántartó Hivatal Rendőri Osztályának helyettes vezetője, aztán a rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese lett. Életútja középpontjában a bűnügyi munka korszerűsítése és a rendőri továbbképzés állt. Nevéhez fűződik a visszaeső bűnözők nyilvántartásának bevezetése, az ujjnyomat-nyilvántartás európai szintre emelése, a bűnügyi laboratórium fényképező, valamint vegyi műhelyének fejlesztése, továbbá a nyomozó autók (mordamobil) magyarországi munkába állítása.

Az ünnepségen beszédet mondott többek között Csóka Ferenc nyugalmazott alezredes, a Magyar Hadtudományi Társaság hírszerzés-történeti szakosztályának elnöke, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának korábbi dékánja, Boda József, a Magyar Rendészettudományi Társaság főtitkára, Janza Frigyes, az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztályának vezetője, Szelei Pál. Az emléktáblákat Legeza József, a Budapest-Újpesti Görög Katolikus egyházközség parókusa áldotta meg.

(Újbuda)