Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Kerületi díjátadó a nemzeti ünnepen

Újbuda   |   2014, március 14 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Újbuda Önkormányzata március 14-én a Gárdonyi Géza Általános Iskolában rendezett ünnepségen emlékezett az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire. Az intézmény diákjai versekkel, szónoklatokkal, körtáncokkal és forradalmi jelenetekkel idézték fel a múltat. Ezen az ünnepségen osztották ki a kerület legrangosabb társadalmi elismeréseit is.

A március 15-i ünnepséget a Gárdonyi iskola kórusa nyitotta a Himnusszal, majd Simicskó István államtitkár, Újbuda országgyűlési képviselője mondta el ünnepei beszédét. Az ünneplőkhöz szólva kijelentette: - A fiatalságnak döntő szerepe van a nemzet felemelkedésében. Szerinte, ha 1848-ban a márciusi ifjak nem állnak ki a szabadságért, akkor talán még most sem szabad az ország. Úgy véli, bátran ki kell állni az igazságért, tetteinkkel viszont el kell tudnunk számolni.

Hoffmann Tamás polgármester a forradalom eseményeire emlékezve elmondta, 166. éve ünnepli az ország március 15-ét, mint az összefogás és a nemzetért való kiállás legjelesebb ünnepét. - A nemzeti identitásunkat meghatározó esemény üzenete napjainkban is egyértelmű: a nemzeti együttműködés, a társadalmi egység megteremtése népünk boldogulásáért - fejtette ki gondolatait a polgármester.

Az ünnepségen átadták a kerület legfontosabb elismeréseit is. Az Újbuda polgáraiért, a kerület szellemi és anyagi javainak gyarapításáért végzett kimagasló társadalmi tevékenységért járó Pro Communitate kitüntetést Vadász Viktor és Vadász Viktorné (Belik Ágnes), a „Játékforrás játék- és élménybolt” tulajdonosai, valamint az ifjúság oktatásáért, neveléséért és hitbeli fejlődéséért végzett tevékenység elismeréseként Dr. Pákozdi István, a Budapesti Katolikus Egyetemi és Főiskolai Lelkészség vezetője vehette át.

A városrész fejlődéséért, az ott élők életkörülményeinek javításáért és maradandó értékek teremtéséért adható Pro Urbe díjat a polgármester Kállay Emil piarista szerzetes tanárnak adta át, aki a szentimrevárosi közösségért végzett több évtizedes munkája elismeréseként vehette azt át. Pro Urbe díjat kapott Kunkovács László néprajzkutató, fotóművész is, aki Újbuda szellemi javainak gyarapításáért és nemzetközi sikereiért részesülhetett a kitüntetésben.

Az Újbuda kiváló sportolója címet Dani Áron atléta, utánpótlás sportoló és Osváth Richárd Sándor vívó érdemelte ki, akik fiatal koruk ellenére nemzetközi versenyeken is kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhetnek. Az Újbuda kiváló edzője címet pedig Schulek Dávid nevelő edző vehette át a röplabda sportág utánpótlás-nevelésében és a nemzetközi versenyekre való felkészítésben végzett teljesítményéért. Magas színvonalon végzett munkájáért kiváló edző címet adományoztak Buttás Pál kosárlabdaedző, szakvezetőnek is.

T.D. - ÚjbudaTV (2014. 03. 14.)