Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Kerékpárosbarát átalakítások a Petőfi híd hídfőiben

Újbuda   |   2015, november 11 - 14:58Nyomtatóbarát változatSend by email

Kerékpárbarát átalakításokkal segíti a biciklisközlekedést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), miután a Balázs Mór-tervben meghatározott cél, hogy a kerékpározás részaránya 2030-ra elérje a 10 százalékot a fővárosi közlekedésben. Ehhez - többek között - biztonságos infrastruktúrát kell kialakítani.

A Petőfi hídon jelenleg nincs lehetőség kerékpársáv létesítését, de a híd néhány év múlva esedékes felújításakor sor kerülhet erre – derül ki a BKK közleményéből. Ehhez kapcsolódóan segítik a bicikliseket azzal, hogy a pesti oldalon fel- és lehajtó rámpa épült az úttest és a járda közé, a budai oldalon pedig mind az úttesthez, mind a felhajtókban kijelölt kerékpárutakhoz létesült kapcsolat. Külön biciklisáv vezet az Irinyi utcai MOL Bubi gyűjtőállomáshoz.

Pesten mind a Nagykörút, mind a Közraktár utca felől fel lehet hajtani a hídra, a szegély menti kerékpársávból egyenesen felvezet az új rámpa a járdára. Budán a Duna menti kerékpárút a lehajtó mentén jobbra kanyarodva érhető el, az egyenesen továbbhaladóknak elsőbbségadással kell keresztezniük a jobbra kanyarodó forgalmat, majd az Irinyi utca forgalmi sávjába sorolhatnak be. A lágymányosi egyetemi terület felé pedig a hídfőben kerékpáros átkelő létesült a zebra mellett.

A BKK felhívja a kerékpárosok figyelmét, hogy a járdán az arra vonatkozó közlekedési szabályok érvényesek.

Az autóval közlekedőknek a legfontosabb változás, hogy a hídról a Boráros tér felé a korábbi két sávos lehajtóból biztonságosabb, egy sávos lehajtó lett. Ennek eléréséhez azonban keresztezni kell a kerékpársávot. A kerékpáros közlekedés jelenlétére a kerékpársáv piros színű burkolata is figyelmeztet. A BKK kéri a gépjárművezetőket, hogy ne lépjék át a záróvonalat, ügyeljenek a kerékpározókra.

A belső területek komplex kerékpárosbarát átalakítása folytatódik, és az eddig tervezett beavatkozások kivitelezése várhatóan 2016. első félévében fejeződik be.

ÚJbuda