Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

Kemény télre készülnek a szolgáltatók

Újbuda   |   2014, december 1 - 00:00Nyomtatóbarát változatSend by email

Hetek óta télre készülnek a közutak tisztításában érintett szolgáltatók, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. november közepétől, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. november 10-től váltott téli munkarendre. Az Újbuda Prizma egy hótakarító gépet üzemeltet a kerületben, a nagyobb méretű hókotrók bevetéséről a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. dönt az aktuális időjárási viszonyok alapján.

Az FKF 116 szórógéppel várja a telet, a társaság kiemelt feladata a síkosságmentesítés és a hó eltakarítása a város fő- és közösségi közlekedési útvonalain, hidakon, felüljárókon, valamint a lakosságot ellátó létesítményeknél, egészségügyi központokhoz, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, élelmiszer elosztókhoz, logisztikai bázisokhoz vezető mellékutakon. Először az 1200 kilométeres főútvonal-hálózaton takarítják el a havat és szórják az utakat, a 2100 kilométeres mellékútvonal-hálózaton csak ezt követően kezdődhet meg a munkavégzés.

Kemény télre készülnek a szolgáltatókÚjbudán is szigorú sorrendje van a mentesítésnek. A Prizma figyelembe veszi a balesetveszélyességet, valamit az átkelő forgalmat, ezek alapján a kivezényelt egységek egy része a Gellért-hegyi, sasadi lépcsőket, míg a többiek a közintézmények előtti területeket, járdákat tisztítják először. Ezeket követi a parkokat keresztező útvonalak hó- és jégmentesítése. Ez a feladat egyrészt hókotrással, másrészt szóróanyaggal történik: a jelenlegi környezetvédelmi előírásoknak megfelelően csak olyan szóróanyagot lehet használni, amely nemcsak óvja az utakat, hanem a környezetet sem károsítja. Újbudán környezetkímélő zeolitos jégoldót használnak, a Prizma telephelyén folyamatosan több (3-5) tonna ilyen szóróanyag van. Az FKF Újbudán, a Budafoki úti telephelyén létesített tízezer tonna hintőanyag elhelyezésére alkalmas, kétezer négyzetméteres fedett tárolót, melyet a napokban vett használatba a társaság.

A főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet meghatározza az ingatlanok tisztán tartási kötelezettségeit a főváros közigazgatási területén és rendelkezik a hóeltakarításról is. Kimondja, hogy az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni az ingatlan és az előtte lévő járda, továbbá a járda és a kocsiút közötti terület gondozásáról, hóeltakarításáról és síkosságmentesítéséről. Mindezt úgy, hogy a járda és az útburkolat ne rongálódjon és a terepszint se változzon.

A Prizma kéri a lakosságot, hogy segítsen a közterület tisztántartásában, mivel egy esetleges baleset során a következményeket az ingatlan tulajdonosa viseli. Idén 50-60 fővel vesz részt a társaság a hó eltakarításában, a hómunkások felvételéről a FKF dönt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. mintegy 31 ezer kilométernyi közúthálózat üzemeltetését látja el. Ez azt jelenti, hogy a gyorsforgalmi úthálózat, a településeket összekötő fő-, mellék- és bekötőutak, valamint ezen utak településeken átvezető szakaszai tartoznak a cég hatáskörébe. A következő hónapokra, időszakosan több mint 530 fővel növelte munkavállalóinak számát a közútkezelő, így közel 4500-an dolgoznak váltott, 12 órás műszakokban. Ezen a télen 825 saját és 39 bérelt munkagépet állítanak munkarendbe az ország útjain, szükség esetén egyéb gépek is be tudnak segíteni a munkákba.

Újbuda