Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 10. szombat, Margit, Gréta

Kell-e félni a mesterséges intelligenciától?

Újbuda   |   2017, november 29 - 13:24
Nyomtatóbarát változatSend by email

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos konferenciát tartottak november 28-án a Danubius Hotel Gellértben. A rendezvényt a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szervezte.

A 21. században óriási lépésekkel fejlődik ez az informatikai szakág, már egy hétköznapi felhasználó is érzi hatását. Okostelefonokon, a számítógépeken egyre elképesztőbb alkalmazások jelennek meg, amelyek megkönnyítik életünket. Ehhez kapcsolódóan neves kutatóintézetek munkatársai, vezetői, magyarországi egyetemek oktatói tartottak előadást a minap a Gellért Szállóban. Olyan kérdésekre kerestek választ, mint például kell-e félni a mesterséges intelligenciától, kordában tartható-e annak fejlődése, milyen szoftverek és gépek lesznek a munkatársaink egy évtized múlva és hogyan tanulnak a gépek?

A konferenciasorozat kitalálója Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, már 11. alkalommal szerveznek a digitális esélyegyenlőség jegyében konferenciát. Öt-hat évvel ezelőtt még csak álmodoztak arról, hogy milyen újítások, fejlesztések valósulnak meg a közeli jövőben, ma pedig már a szakembereknek sem könnyű nyomonkövetni a rohamos fejlődést. Úgy véli, azért is értekeznek a szakma hazai képviselői, mert tudatában vannak felelősségüknek, hiszen néhány éven belül még érezhetőbb változásokat hoznak a mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések, társadalomra gyakorolt hatásuk is jelentősen növekedni fog. A tudósok, kutatók felelőssége abban áll, hogy ezeket a vívmányokat az emberiség javára fordítsák, és előre felkészüljenek a negatív hatásokra, hogy időben legyenek képesek reagálni.

A konferencián kitüntetéseket is adományoztak

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Neumann-díjban részesítette dr. Kondorosi Károlyt, az Információtechnológiai Innovációs és Tudásközpont igazgatóhelyettesét, Kalmár-díjat kapott dr. Csendes Tibor professzor, az MTA doktora és dr. Haidegger Tamás, az Óbudai Egyetem Biomatika Intézetének egyetemi docense. Tarján-emlékéremmel tüntették ki Pluhár Zsuzsát, az NJSZT Közoktatási Szakosztály elnökét és Tamás Évát, az Interdiszciplináris Magyar Egészségügy tudományos szaklap lapigazgatóját. Kemény János-díjban részesült dr. Tormási Alex, a Széchenyi Egyetem Informatika tanszékének tanára, valamint Gombos Gergő kutató. Az év informatikai újságírójának járó Kovács Attila-díjat, az információs társadalom népszerűsítéséért végzett tevékenységért 2017-ben Zsiborás Gergő, a a Forbes magyarországi kiadásának vezető szerkesztője kapta.

A díjakat Friedler Ferenc, az NJSZT elnöke és Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója adta át.

D. B. S.