Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Karinthy Mártonra emlékeztek a B32-ben

Újbuda   |   2019, december 16 - 13:20
Nyomtatóbarát változatSend by email

Színészek emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Karinthy Márton íróról, színház igazgatóról a B32 Galéria és Kultúrtérben december 14-én. Könyveiből, meg nem jelent írásaiból és naplójegyzeitből a Nézőművészeti Kft színészei, Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Moldvai Kiss Andrea, Katona László és Kovács Krisztián tartottak felolvasást. Az előadást Gyulay Eszter állította össze.

Karinthy Mártont a régi Nemzetiben szeretett bele a színházi világba, még nyolcéves korában. A „korszerűtlen” színházat kedvelte, bársonyszékekkel, karzattal és a nagy bordó függönnyel, ami nélkül maga sem tudott elképzelni egy igazi előadást. Karrierjét 1982-ben a Hököm Színpad megalapításával kezdte, ebből lett 1988-ban a Karinthy Színház, amelynek igazgatói feladatait haláláig ellátta. Ezzel ő volt a magyar kultúrtörténet leghosszabb ideig színházat vezető igazgatója.

Irodalmi munkásságát annak ellenére jelentősnek tartják, hogy édesapjához (Karinthy Ferenc), illetve nagyapjához (Karinthy Frigyes) képest keveset írt. A 2003-ban megjelent Ördöggörcs című könyvében családjának történetét és saját küzdelmét írta meg. 2007-ben a Vihar kapuja címmel jelent meg kötete, amelyben a főiskolai években megismert, azóta már neves színművészekké, színházi emberekké váló pályátársakkal együtt emlékezik vissza a kezdetekre, a hatvanas évek színházi világára. Ezekből a könyvekből, valamint Katz Petra és Böhm György segítségével kiválogatott, még kiadásra nem került naplójegyzetekből olvasott fel részleteket Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Moldvai Kiss Andrea, Katona László és Kovács Krisztián.

Újbuda