Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 19. vasárnap, Ivó, Milán

Karikatúra kiállítás a Budai Klub Galériában

Újbuda   |   2019, február 15 - 12:03
Nyomtatóbarát változatSend by email

Gaál Tibor, azaz T-BOY, magyar írókat, költőket, sportolókat és más közéleti személyeket ábrázoló karikatúra kiállítása látható a Budai Klub Galériában. A tárlatot Szakolczay Lajos művészetkritikus író nyitotta meg február 14-én.

Gaál Tibor fiatal karikaturistának számít, hiszen munkásságát az ezredfordulót követően kezdte, munkásságát azóta Magyar Arany Érdemkereszttel is jutalmazták. Mostani kiállításának anyaga bizonyítja, hogy a karikatúra, mint műfaj nemcsak a kifigurázás eszköze, hanem összetett magas művészet, amelyben minden egyes részletnek jelentősége van. A Deák Ferencet, Weöres Sándort, valamint a korábban rangos nemzetközi díjjal is jutalmazott Puskás Öcsit ábrázoló képeket is látni a Budai Klub Galériában. Az alkotások megmutatják, hogy a megrajzolt személy miben nyújtott kiemelkedőt, mitől vált „nagy magyarrá”.
A megnyitóról a humor sem hiányozhatott, Kemény János költő és szószobrász a régi kabarék világát idéző, színvonalas előadása emelte az est fényét. T-BOY végül egy különleges képet is készített a helyszínen: Ady Endrére emlékezve, halálának 100. évfordulójára állított össze egy kollázst a költőről.

A tárlat március 14-éig tekinthető meg a Budai Klub Galériában.

D. B. S