Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 21. vasárnap, Dániel, Daniella

Kapa és Pepe esete Rejtő Jenővel

Újbuda   |   2018, március 16 - 11:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Jancsó-filmekben vált kultikussá a Kapa–Pepe páros. Több mint huszonkét éve dolgoznak együtt, 2012-ben barátaikkal megalapították a Nézőművészeti Kft.-t, hogy saját magukra szabott elő­­adásokat hozzanak létre.

A filmek mellett a Bárka Színházban és a Krétakörnél is számos munkában dolgozott együtt Mucsi Zoltán és Scherer Péter, azaz Kapa és Pepe. A Bárka és a Krétakör Társulat megszűnése után számukra túl nagy lett az űr a színházi szcénában, és ezen mindenképpen változtatni akartak. Így jött létre – egy korábbi, Nézőművészeti Főiskola című előadásukból inspirálódva – Katona László, Kovács Krisztián színész és Gyulay Eszter dramaturg bevonásával a Nézőművészeti Kft. Az önálló formáció évek óta pályázatok segítségével készíti előadásait, a projektekért elsősorban Gyulay Eszter a felelős.

A Nézőművészeti Kft. színházi munkáival, tantermi előadásaival a mindenkit érintő hétköznapi aktuális problémákra és a társadalmi szerepvállalásra hívja fel a figyelmet. A tagoknak elengedhetetlen a jó műhelymunka, és az, hogy egymásban megbízó, egyféle esztétikát követő játszótársai legyenek egymásnak, ahol a szabad gondolkodás és alkotás, a független színházi létből következő rugalmasság, illetve mobilitás a legfőbb jellemző.

Legújabb előadásuk Rejtő Jenő életét és munkásságát mutatja be Piszkossak címmel, Scherer Péter rendezésében a Karinthy Színházban. – Mivel én építőmérnök vagyok, és az építőiparban rengeteg haverom dolgozik, akik állandóan mesélik a különböző sztorikat, hogy a melósok között milyen dumák mennek, hogyan jár az agyuk, rájöttem, hogy ez a rejtői abszurd pont itt van az építőiparban, és innen is jött a darab alapötlete – mondta el lapunknak Scherer Péter. Az előadás egy csapat munkásról szól, akik épp Rejtő Jenő múzeumát építik fel, miközben az író jellegzetes történetei, beszólásai is megelevenednek a színpadon.

(K. G.)