Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. szombat, Vilmos

Kána falu: folytatódott a rendhagyó történelem óra sorozat

Újbuda   |   2017, február 27 - 13:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Kána falut és az európai viszonylatban is jelentős régészeti leletegyüttes feltárásának folyamatát mutatja be az a rendhagyó történelem óra sorozat, amely most a Bocskai István Általános Iskolába érkezett. A tanévben további helyszínekre is ellátogatnak a programmal.

Több mint tíz évvel ezelőtt tárták fel Kőérberek-Tóváros területén Kána falu leletegyüttesét. Ez az eddig megtalált legnagyobb és legjelentősebb Árpád-kori település a Kárpát-medencében. Az ásatások - 2003 és 2005 között - húsz hónapig folytak, ez idő alatt a közel 220 ezer négyzetméternyi területen 8000 lakó és gazdasági épület, 1100, a korszakban nagyon ritkának számító úgynevezett kőkeretes sír, valamint több mint 900 ládányi leletanyag került elő. Kána falut és az európai viszonylatban is jelentős régészeti leletegyüttes feltárásának folyamatát mutatja be az a rendhagyó történelem óra sorozat, amely az önkormányzat támogatásával valósult meg, és amelynek egyik főszervezője Farkas Krisztina önkormányzati képviselő. A program most a Bocskai István Általános Iskolába érkezett, ahol Terei György, az ásatásokat vezető régész tartott előadást. A gyerekek bepillanthattak a régészek munkájába, megismerkedhettek a legfontosabb régészeti leletekkel és a feltárt épületekkel, kézbe vehették a nyolcszáz évvel ezelőtti kerámiatöredékeket, a leletekről készült szemléltető másolatokat, maketteket. A pénzverde segítségével pedig egy 12. századi ezüstdenár másolatát is elkészíthették. A Kána falut bemutató rendhagyó történelem órával további helyszínekre is ellátogatnak a tanév során.

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Kiteljesedés plakátokon  

Karinthy Márton – Karinthytok; Harcsa Veronika – Kassák-koncert; Grecsó Krisztián, Kollár-Klemencz László, Oltai Kata – Formabontók. Az elmúlt több mint öt évben egyebek közt ezekhez a XI. kerület kulturális helyszínein bemutatott előadásokhoz készített plakátokat Kollányi Julianna, az Újbuda újság tördelője és tervezőgrafikusa.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.