Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 2. vasárnap, Petra

Kampányfilm hívja fel a figyelmet a véradásra

Újbuda   |   2019, december 17 - 12:12
Nyomtatóbarát változatSend by email

Te mit adsz karácsonyra? címmel kampányfilmet készített az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ), hogy az ünnepek előtt felhívja a figyelmet a véradásra.

A vér és a vérkészítmények nélkülözhetetlenek a nemzeti egészségügyi programban, ezért a véradás pótolhatatlan a gyógyításban. Az OVSZ-nek nagy szerepe van abban, hogy a szükséges mennyiséget - napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységet - biztosítani tudják - hangsúlyozta Csányi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a véradást népszerűsítő kisfilm bemutatásakor. Felhívta a figyelmet, hogy a véradás szűrővizsgálatot is jelent, tehát a véradóknak nyereségük is származik a nemes cselekedetből.
Nagy Sándor, az OVSZ szakmai főigazgató-helyettese úgy fogalmazott, hogy az ajándékozás legegyszerűbb módja a véradás: aki vért ad, önmagából ad, és esélyt ad valakinek a gyógyulásra.
Elmondta, hogy a véradók SMS-t kapnak, miután felhasználták a vérét.
A kampányfilm az OVSZ közösségi oldalán tekinthető meg.

MTI

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Itt az ősz, itt a nátha  

Egy hét bölcsőde vagy óvoda, majd két hét otthon betegen. A kisgyermekek ősszel egyik vírust kapják el a másik után, miután természetes ellenálló képességük nyáron, közösségi érintkezés híján, meggyengül. A gyakori megfázásokat azonban meg lehet előzni.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.