Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 16. kedd, Csongor

Kampány a körtéren a mellrák ellen

Újbuda   |   2017, október 3 - 14:17
Nyomtatóbarát változatSend by email

Szórólapokat- és tájékoztatócsomagokat osztottak a járókelőknek az önkormányzat női képviselői a Móricz Zsigmond körtéren október 2-án. Ezzel hívták fel a hölgyek figyelmét arra, hogy október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Magyarországon a leggyakoribb női rákbetegség az emlőrák, amely évente 2300 nő halálát okozza annak ellenére, hogy a korai stádiumban felismert kór szinte teljesen gyógyítható.

Az Amerikai Ráktársaság és egy gyógyszergyártó vállalat javaslatára huszonkilencedik éve október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ekkor világszerte kampányokkal hívják fel a figyelmet a megelőzésre és a rendszeres vizsgálatokra, hiszen az időben felismert betegség csaknem teljesen gyógyítható. - A mammográfia nem fájdalmas, a hölgyeknek csak el kell menniük a vizsgálatra – oszlatta el a félelmeket és a káros visszhangokat Dr. Cornides Ágnes, Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztályának, ezen belül a Nemfertőző Betegségek Osztályának vezetője.

A mellrák elleni mozgalom 1985-ben indult, ekkor kezdődtek a mammográfiás szűrések, innentől kezdve ösztönözték a nőket, hogy vegyenek részt a vizsgálatokon. Magyarországon 2001-től indult meg a szervezett mammográfiás szűrővizsgálat, Budapesten jelenleg 7 erre (is) szakosodott diagnosztizáló egészségügyi intézmény működik.

- A kutatásoknak és a kampányoknak köszönhetően a mellrák gyógyításának esélyei napjainkban sokkal jobbak, mint régen. A korán felismert rákbetegség majdnem száz százalékban gyógyítható – hangsúlyozta a szakember. Kifejtette, amennyiben a szűrővizsgálat során pici daganatot észlelnek az orvosok és azonnal elkezdik a megfelelő kezeléseket, a páciens 95 százalékos eséllyel távozik gyógyultan a folyamat végén.

Hazánkban a 45 és 65 év közötti nők kapnak személyre szóló meghívólevelet a kétévenkénti mammográfiás szűrésekre, de a 45 év alatti és 65 év feletti nőknek is van lehetőségük mammográfia vizsgálatra orvosi (háziorvosi vagy nőgyógyászati) mérlegelést követően, beutalóval.

A mellrák ellen több világhírű és magyar cég is kampányol: az ingyenes csomagokba az önvizsgálat részletes leírásán, és a melltartó kiválasztásról szóló tájékoztató mellett az egészséges bőrápolást szolgáló kecsketejes krémek is kerültek.

Az eseményen Turbók Jánosné önkormányzati képviselő személyes érintettségéről beszélt. Jelenleg 90 éves édesanyjánál 55 éves korában diagnosztizáltak mellrákot, ma egészséges, boldog idős kora van.

Nagyné Antal Anikó önkormányzati képviselő a szórólapok osztása közben elmondta, a kampány fő célja, hogy minél szélesebb körben tájékoztassa a nőket erről a betegségről, és tudatosítsa az önvizsgálat, a mammográfiai szűrővizsgálat szerepét a betegség korai felismerésében.

A szűrővizsgálatokra vonatkozó meghívólevéllel kapcsolatban a következő telefonszámon lehet érdeklődni: +36 (1) 465-3823.

T. K.