Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Kamerarendszerért pályázhatnak a társasházak

Újbuda   |   2014, május 30 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email
Lakossági kamerarendszer programmal kapcsolatos lakossági fórum volt Őrmezőn. Az eseményen arról az önkormányzat által meghirdetett pályázatról számolt be a kerület polgármestere és rendőrkapitánya, amely társasházak számára biztosít támogatást a rendszer kiépítéséhez. Az érdeklődők megtudhatták, hogy az eszközökkel csakis a ház bejáratát lehet megfigyelni, magánlakás ajtaja vagy utcai terület nem kerülhet a kamera látóterébe.

Újbuda Önkormányzata pályáztatás során nyújt összesen 15 millió forintos támogatást társasházaknak megfigyelőrendszer kiépítéshez. Ez volt a témája Őrmezőn a lakossági fórumnak. 

Berki Antal rendőrkapitány szerint valamennyi társasházat fel kellene szerelni olyan térvédő kamerával, amely nemcsak megelőzheti a bűncselekményeket, de az elkövetett jogsértések rögzítésével is segíti a rendőrség felderítő munkáját. A más országokban is népszerű megfigyelő rendszert a sikeresen pályázó társasházak önkormányzati támogatással vásárolják meg. Hoffmann Tamás polgármester elmondta, hogy ha beválik a lakásvédelmi akcióterv új elemeként bevezetett program, akkor azt a későbbiekben kibővíthetik. 

Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő szerint a metróindítás óta megnövekedett átmenőforgalom miatt szükség van a társasházi kamerák bevezetésére Őrmezőn. A helyi képviselő az elmúlt hetekben részt vett a legnagyobb őrmezei lakásszövetkezet küldöttgyűlésén, ahol - elmondása szerint - annak elnöke beszélt arról, hogy a rezsicsökkentéssel megtakarított közel 5 millió forintot kamerarendszer kiépítésére fordítják. 

A képrögzítés és tárolás körülményeit szigorú törvényi előírás szabályozza. A felvétel a házakban történik, de a rendőrségnek jogában áll azokat kikérni vagy lefoglalni, amennyiben hozzájárulhatnak bűncselekmény felderítéséhez. Társasházi kamerával azonban a hatályos szabályozás szerint csak a bejáratot lehet megfigyelni: magánlakás ajtaja vagy utcai terület nem lehet a látótérben. 

A kamerarendszer minőségtől függően - támogatással együtt - nagyjából 100 ezer forintos költséget jelent a házak számára. A rendőrkapitány szerint nem érdemes spórolni a kamerákon, mivel az olcsóbb, kis felbontású kamerák nem alkalmasak a nyomozást segítő, bizonyító erejű felvételek készítésére.

T.D. - ÚjbudaTV

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.