Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Kada Lajos emlékiállítás Albertfalván

Újbuda   |   2018, december 1 - 12:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bár életének csak utolsó hónapjait töltötte Kada Lajos érsek Újbudán, Albertfalván mégis szeretettel emlékeznek a világ több országában szolgált apostoli nunciusra. Az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjteményben november 27-én nyílt kiállítás az érsek különleges életútjába, személyes tárgyaiba nyújt betekintést.

A megnyitó vendégeit Beleznay Andor az Albertfalvi Hely- és Iskolatörténeti Gyűjtemény vezetője köszöntötte, majd az Albertfalvi Lokálpatrióta Egyesület alelnöke Máté Róbert beszélt Kada Lajos különleges életútjáról. Sümegh László az egyesület alelnöke személyesen is találkozott az érsekkel, emlékeit a közönséggel is megosztotta.
A Kada Lajosról levetített portréfilmek szerint Magyarországról ő jutott a legmagasabb pozíciókba a pápai állam diplomáciai ranglétráján. A vatikán nagyköveteként számos országban dolgozott, köztük Pakisztánban, Costa Ricában, Spanyolországban és Németországban. 1946-ban hagyta el hazáját, ahova sokáig nem térhetett vissza, ám a magyarok ügyét mindig szívén viselte és diplomáciai tevékenysége közben segítette.
A magyarok többsége az 1991-es pápalátogatás alkalmával ismerte meg nevét, ő fordította a szentatya beszédeit magyar nyelvre. Később Albertfalván a Szent Mihály templomban rendszeresen celebrált évvégi hálaadó szentmiséket. Életének végén azért tért vissza hazájába, mert bárhol járt is a világban, mindig hiányzott számára az anyanyelvi környezet és a magyar kultúra.

Kada Lajos élete utolsó napjaiban kapta meg Újbuda díszpolgári címét, amelyet azonban személyesen már nem vehetett át. A 2019. január 31-ig látogatható kiállításon sok más tárgyi emlék mellett, ezt a kitüntető oklevelet is megnézhetik az érdeklődők.

D.B.S.

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Orosz hadifoglyok Újbudán  

Fotó: fortepan/Országos Széchényi Könyvtár

Az „orosz” foglyok egy része nemzetiségét tekintve nem volt orosz, és több nyelvész rájött, hogy ez kitűnő lehetőség a finnugor nyelvi kapcsolatok kutatására. Munkácsi Bernát az Esztergom melletti táborban talált adatközlőkre. Volt olyan pillanat, amikor ott 73 mordvint, 56 cseremiszt (saját nyelvükön: mari), 39 votjákot (udmurt), 2 zürjént (komi) tartottak nyilván. A kutató az udmurtoktól legkevesebb 522 népdalt, 30 mesét és elbeszélést, 53 néprajzi közlést, 9 pogány imádságot, több találós kérdést, közmondást és tengernyi, addig tudományosan feldolgozatlan szót gyűjtött.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.