Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Kacsa, mobilhangszóró, edzőpad betonból

Újbuda   |   2017, május 15 - 10:34
Nyomtatóbarát változatSend by email

Bemutatták Budapest legújabb, betonból készített streetart darabjait, azaz a főváros utcáira és közterületeire tervezett műalkotásokat.

Egy a Kortárs Építészeti Központban (KÉK) tartott minikonferencián mutatták be az úgynevezett KIFOLYÓ-t, amely a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő csatornájának egy részét alakítja át. Cél, hogy a rakparton sétálók, a folyóparton elidőzők is hozzájussanak a fürdőből érkező tiszta, ásványokban gazdag gyógyvízhez. Bársony Adrienn építészmérnök, a projekt mentora elmondta, a KIFOLYÓ legújabb alkotásait pár hét múlva bárki megtekintheti a Szent Gellért térnél található rakparti szakaszon.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen – az S39 Hybrid Design Manufaktúra együttműködésével – szervezett úgynevezett BETON kurzus hallgatói 2015-ben a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellé öntöttek kis padokat, amelyekről csodás kilátás nyílik Pestre, továbbá a folyóval kapcsolatos érdekességeket is tartalmaznak. A 2016-os kurzuson résztvevő egyetemisták továbbfejlesztették a projektet, és létrehozták Budapest egyik legvagányabb találkahelyét, ahol grillezésre, beszélgetésre alkalmas köztéri, közösségi teret alakítottak ki a Gellért tér „alatt”. A 2017-es BETON kurzus hallgatói most újabb ötletekkel gazdagították a területet, okos tárgyakat készítettek, és igyekeztek még hangulatosabbá tenni a belvárosi Duna-partot. Az idei újdonságok közé tartozik például a kifolyó mellé tervezett beton edzőpad, amely ülőhelyként is szolgál. A népszerű saját testsúlyos edzést lehetővé tevő eszköz követi a meglévő lépcsők, padok formavilágát. A KÉK-ben egy olyan biciklitárolót is bemutattak, amelynek egyik előnye – megjelenésén túl –, hogy nagy eső esetén sem éri kár a kerékpár kerekekét. Szintén a konferencián mutatták be a bulizók zenelejátszóként használt mobiltelefonjainak hangerejét növelő úgynevezett Hangvetőt is.

A betonkurzus múltja régebbi a KIFOLYÓ projektnél. - A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az S39 Hybrid Design Manufaktúra szervezésében 2011 óta felvehető tantárgyként – mondta Baróthy Anna projektvezető. A hallgatók hat éve kísérleteznek a betonnal, amely a közhiedelemmel ellentétben könnyen kezelhető, kreatívan formázható anyag és szinte bármi készíthető belőle.

T. K.