Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Jubilál az Újbuda Jazz Fesztivál

Újbuda   |   2014, augusztus 7 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizedszer rendez jazz fesztivált Újbuda a műfaj szerelmeseinek. A szeptember 2-7 közötti eseményen egyebek mellett olyan neves hazai és külföldi előadók lépnek fel, mint Susana Santos Silva portugál trombitáslány, Reut Regev izraeli harsonaművész, zeneszerző, a Mats Gustafsson & Didi Kern duó (S/A), Sophie Agnel & John Butcher & Márkos Albert Trió (F/UK/H), Joëlle Léandre Solo (F), a Grencsó Kollektíva, Lewis Jordan, Barabás Lőrinc, valamint a Modal Jazz 5.

Az idén tizedik alkalommal megrendezett Újbuda Jazz Fesztivál a kerület egyik legfontosabb, nagy hagyományú kulturális rendezvénye. A szabad improvizációs zenében műfajában európai jelentőségű fesztivál, amin az elmúlt évek során a színtér legkomolyabb művészei léptek fel. Igazi nemzetközi dzsesszünnep minden szeptember elején, ami hol a magyar népzenei hagyományokat a kortárs kísérletekkel ötvöző „bartóki” tradícióra, hol a német dzsessz nagy hatvanas-hetvenes évek-beli korszakára, hol a New York-i avantgárdra, hol a világhírű lengyel szcénára fókuszál.

A programban ezúttal a női szólisták kerültek a középpontba. Az erősen férfiközpontú dzsesszben a női előadók sokáig kizárólag énekesként kaptak teret, és elhanyagolható volt a hangszeresek szerepük. Ez megváltozott és mára sok nagyszerű hangszeres szólistanő is szerepel. A 10. Újbuda Jazz Fesztivál programja azt próbálja bizonyítani, hogy a „kísérleti”, szabad improvizációs zene fejlődéséhez, sokszínűségéhez alapvető módon járul hozzá a jellegzetesen „női” hang.

Program:
szeptember 2., kedd 20:00
Random Trip
A38 Tetőterasz

szeptember 3., szerda 19:30
Mats Gustafsson & Didi Kern duó (S/A)
Susana Santos Silva & Torbjörn Zetterberg duó (P/S)
Soyut Boyut (TR)
A38 Koncertterem

szeptember 4., csütörtök 19:30
Grencsó Kollektíva feat. Lewis Jordan & Barabás Lőrinc (H/USA)
Reut Regev's R*time (IL)
Modal Jazz 5
A38 Koncertterem

szeptember 5., péntek 20:00
Sophie Agnel & John Butcher & Márkos Albert Trió (F/UK/H)
Joëlle Léandre Solo (F)
MU Színház

szeptember 6., szombat 19:00
Orange The Juice (PL)
1/2 Orchestra (RU)
A38 Koncertterem

szeptember 7., vasárnap 20:00
Ajtai Péter & Miklós Szilveszter & Pozsár Máté Trió
Benkő Róbert & Geröly Tamás & Grencsó István Trió feat. Johannes Bauer (H/D)
MU Színház

info: www.a38.hu
www.mu.hu

Újbuda

LEGFRISSEBB
OLVASTA?
×

Újbuda korelnökei  

Dobay Kálmánné

Az elmúlt hetekben több idős újbudai lakos ért el fontos mérföldkövet. Bakai-Nagy Zita alpolgármester személyesen köszöntötte a 95 éves Gréti nénit, aki még mindig nagy energiával készít babákat, valamint a 95 esztendős nyugalmazott fizikatanárt, Dobay Kálmánnét. Ihász Lajosné és Rauscher János pedig egyaránt a 90. életéve betöltését ünnepelte.

LAKOSSÁGI FELHÍVÁS az erdő- és szabadtéri tüzek megelőzésére  

Az enyhébb tavaszi időjárás beköszöntével egyre többen választanak szabadtéri programot és tevékenységet, ennek során fokozottabb figyelmet kell fordítani a szabadban keletkező tüzek megelőzésére. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz, különösen erős szél esetén. A szabadtéri tűzesetek keletkezésének fő oka az emberi gondatlanság. A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival.