Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Jövőre újabb önkéntesek segítik az idősek mindennapjait

Újbuda   |   2016, június 17 - 12:16
Nyomtatóbarát változatSend by email

Csaknem 400 millió forintot kap Újbuda a Norvég Alap pályázatának köszönhetően, hogy bővítse amúgy is jelentős idős politikáját, és a 60+ program gyakorlati lehetőségeit. A témához kapcsolódó konferenciát a B32 Galéria és Kultúrtérben rendezték.

Modern technológiai eszköz működtetésének megtanítása, idős otthonok és otthoni ellátások tökéletesítése – egyebek között ilyen feladatok várnak azokra az önkéntesekre, akik a Norvég Alap finanszírozta „Egészséges és aktív időskor” című projektben vesznek részt.

Újbuda idősügyi politikája kiemelkedő országos és nemzetközi szinten is, ezért norvég szakemberek érkeztek Magyarországra, hogy magyar kollégáiktól tanuljanak – mondta a témában rendezett konferencián, a B32 Galéria és Kultúrtérben Arild Motberg Sande, a Norvég Nagykövetség helyettes ügyvivője. Úgy vélte, a norvégok a magyar önkéntesek tevékenységével kapcsolatban számos jó példát vehetnek át tőlünk. Ezt erősítette meg Újbuda norvég testvérvárosának polgármestere, Ann Sire Fjerdingstad is. Az Oslo közelében található település, Ørve-Eiker önkormányzata ezért vesz részt a közös munkában.

A kooperációban főszerepet játszik még Hódmezővásárhely és Debrecen is. Utóbbi önkormányzatának szociális ügyi főosztályvezetője, Beke Edit lapunknak elmondta, fontos, hogy az idősek minél később kerüljenek otthonba, sokáig maradjanak aktívak, és a társadalom számára hasznos életet élhessenek. Ehhez a meglévő szolgáltatások melletti további, innovatív megoldásokra van szükség. Az űr betöltését hivatott segíteni az Önkéntes Alapítvány – hangsúlyozta F. Tóth András ügyvezető. A generációk közötti együttműködés az idősek ellátásában fontos, a fiatalabb korosztálynak ugyanis el kell sajátítani azt az empátiát, amelyre az idősebb korosztálynak is szüksége van – mondta előadásában Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az Újbudán már aktívan tevékenykedő önkéntesek száma folyamatosan bővül, és ez a folyamat a támogatásnak köszönhetően folytatódhat. Az önkéntesek között idősek és fiatalok egyaránt vannak. Továbbképzésükre mindenképp szükség van – hangoztatta Győrffyné Molnár Ilona, a projekt szakmai vezetője. A kerület a projekt tanulságait felhasználva javaslatokat fogalmazhat meg a kormánynak arról, milyen változtatások szükségesek a vonatkozó jogszabályi rendszerben. Mindezt azonban egy felmérés előzi majd meg.

„A partnerség elsődleges célja, hogy minél több önkéntest vonjanak be az adott településen vagy városrészben élő időseket érintő szociális munkába. Azon túl, hogy ezzel javítani szeretnénk a házi ellátás színvonalát, aktívabbá, tartalmasabbá akarjuk tenni a 60 felettiek mindennapjait. Ennek érdekében innovatív és hiánypótló szolgáltatásokat vezetünk majd be, valamint kidolgozzunk egy az önkéntesek felkészítését és továbbképzését szolgáló komplex tananyagot” – mondta a projekt kapcsán Molnár László, Újbuda alpolgármestere.

Norvég Alap 1,1 millió euróval finanszírozza a magyar és norvég önkormányzatok, illetve civil szervezetek összefogását, amely az időskorúak aktív, egészséges és független otthoni életvitelének biztosítása érdekében jött lére. Újbuda ebből 400 millió forintot használ majd fel. Az első önkéntesek várhatóan 2017 januárjában kezdhetik meg munkájukat a kerületben. A továbbképző központ Őrmezőn kap majd helyet.

T. K.