Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Jövőre is megsarcolnák az önkormányzatokat

Újbuda   |   2021, október 27 - 10:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

A kormány az önkormányzatok költségvetési stabilitását is figyelembe véve megfontolja azt a korábbi kamarai javaslatot, amely a helyi iparűzési adó mérséklését kiterjesztené 2022-re – közölte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma múlt heti, a minimálbér emeléséről szóló ülése után Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

 Mint emlékezetes, Orbán Viktor kormányfő tavaly decemberi bejelentése nyomán – a járvány miatti nehézségekre hivatkozva – a kis- és közepes vállalatok, valamint az egyéni vállalkozók számára elengedték a 2021-es iparűzési adó felét, ami mintegy 150 milliárd forintos elvonást jelentett az önkormányzati szektorban.
– A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslata szerint a helyi iparűzési adó rendszerét jövőre is fenn kellene tartani, de a „politikai szélcsend” időszakában át kellene azt tekinteni – mondta az MKIK elnöke az MTI-nek. Parragh László hozzátette: a kamara ezen felül az egyéb helyi adók befagyasztását javasolja a kormánynak, hogy ne lehessen például ingatlanadót, turisztikai hozzájárulást emelni.
– A kormány újabb elvonásokkal tenné tönkre az önkormányzatokat – reagált a Facebookon Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. – A Fővárosi Önkormányzatnak az iparűzési adó az egyetlen bevételi forrása, és habár mélyen egyetértek azzal, hogy emelni kell a minimálbért, és segíteni kell a vállalkozásokat, de tegyék ezt a saját kontójukra. A minimálbér emelésével keletkező plusz adó ugyanis újabb bevételt jelent a kormány számára, miközben Budapest teljesen ellehetetlenül – fejtette ki a főpolgármester.
– Ha nincs iparűzési adó, nincs tiszta ivóvíz, nincs közlekedés, nincs szemétszállítás. A tavalyi évben Budapest 17 milliárd forinttól esett el csak az ipar­űzési adó elvonása miatt – közölte Karácsony Gergely –, ez például a Blaha Lujza tér felújítási költségének a háromszorosa – tette hozzá.