Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 25. csütörtök, Márk

Jót tenni jó, jót tenni könnyű

Újbuda   |   2016, november 23 - 13:01
Nyomtatóbarát változatSend by email

Nem születik mindenki jó helyre, de senki nem születhet meg hiába - ez a mottója a Szülők Háza Alapítvány mozgalmának. A Tegyél jót! Ülj mellém! kampány keretében az alapítvány arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon több száz gyermekotthon van, több ezer gyermek nevelkedik állami gondozottként, nehéz körülmények között.

Sok minden hiányzik az állami gondozott gyermekek életéből, mint például a jó körülmények, használati tárgyak, személyes kincsek, de legfőképpen a figyelem, a gondoskodás és a szeretet. A „Tegyél jót! - kampány keretében a Szülők Háza Alapítvány adományokon kívül élményt is kínál a gyermekeknek, a csatlakozó hírességek és politikusok, köztük Novák Katalin és Rákossy Balázs államtitkárok, olyan programokkal lepnék meg őket, amelynek saját gyermekeik is örülnének. Elsőként december 4-én a szátoki Margaréta Gyermekotthonba futnak el, advent második vasárnapján közösen sütnek majd mézeskalácsot, készítenek adventi koszorút, állítanak karácsonyfát, de kifestik a körmüket is, egy fodrász pedig szépre varázsolja a hajukat, és fényképalbum is készül. Lesznek sportesemények is, hogy mire a futva érkező Mikulás odaér, ők is kellemesen elfáradjanak. Az ünnepnap célja az ajándékozáson és az élményeken túl az, hogy a kampány minden szereplője megtudja: jót tenni jó, jót tenni könnyen lehet. A Szülők Háza önkéntes családjai vállalják a rendszerességet. Az alapítvány dolgozói tudják, hogy nem csak egy nap a világ, hogy nem csak egy nap az élet. Programjuk célja, hogy összehozzák a segíteni vágyó családokat az állami gondozott gyerekekkel, hogy azután rendszeresen kapcsolatban lehessenek az alapítvány szakmai támogatása mellett. Mert ők nem felejtették el Antoine de Saint-Exupéry örök igazságát: "Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél."

Az alapítványt és most indított mozgalmát Újbuda is támogatja, az önkormányzat mindig is odafigyelt a rászorulókra, hogy állandó és hathatós segítséget nyújtson a társadalom különböző rétegeinek.

A Szülők Háza Alapítványt Kemény Dénes hozta létre, azzal a céllal, hogy valódi támogatásban részesüljenek rászoruló gyerekek és szüleik. A Szülők Háza Alapítvány teljesen új, az eddigi módszerektől gyökeresen eltérő módon kívánja támogatni a rászoruló családokat és az állami gondozottakat. Ennek lényege, hogy a rászorulókat hozzásegítse ahhoz, hogy bekapcsolódjanak sikeresen működő közösségekbe, és ezáltal valódi integráció jöjjön létre. A hátrányos helyzetű családok sokszor elszigetelődve, saját zárt közösségükben élnek, így nincs módjuk arra, hogy új kapcsolatok révén kitörhessenek a rászorultsági csapdából. A sport, a közösségi programok a jobb helyzetben élő társakkal kapcsolatteremtési esélyt adnak, valamint számos élményt, kitörési lehetőséget biztosítanak számukra.

A Szülők Háza módszertant Regős Judit alkotta meg, akit ezért 2012-ben az Európai Unió nemzetközi elismerésben részesített, az Eurofound Best Practice minősítését kapta meg. A program iránt a Világbank is érdeklődik, folyamatban van országos és nemzetközi adaptációja. Jelenleg 2 családi központ és 2 családi napközi működik az országban.

További információ: www.szulokhaza.hu

T. K.