Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 26. hétfő, Edina

Jól vizsgáztak az újbudai tűzoltók a BME reaktorában tartott gyakorlaton

Újbuda   |   2015, január 26 - 12:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

Összevont gyakorlaton vett részt a XI. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és a fővárosi katasztrófavédelmi műveleti labor január 20-án a Budapesti Műszaki Egyetem Nukleáris Technikai Intézetében.

Eredményesen hárították el a fiktív problémát egy összevont gyakorlaton az újbudai tűzoltók és a budapesti katasztrófavédők a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanreaktorában. Feltételezés szerint, a létesítmény szellőztetőrendszerébe ismeretlen gáz került, ami miatt bejelzett a létesítmény tűzjelző berendezése. A gyakorlaton tesztelték az egyetem eljárásrendjét, a dolgozók reagáló képességét, valamint együttműködésüket a katasztrófavédelemmel és a rendőrséggel.

Az akció sikeres volt, a beavatkozó állomány, köztük 12 újbudai tűzoltó, az előírásoknak megfelelően hajtott végre azt. Közleményük szerint a szimuláció jó alkalmat adott a résztvevőknek, hogy tűz esetén megismerjék a tanreaktorban keletkező veszélyhelyzeteket és a beavatkozást nehezítő körülményeket. Ezen kívül szimulált sugárveszély mellett is gyakorolhatták a beavatkozást.

Az 1971-ben elindított, oktatási és kutatási célokat szolgáló reaktorban nem termelnek felhasználható áramot, legfeljebb 100 kilowattot képesek előállítani. Itt kutatják például a negyedik generációs gázhűtésű reaktorokat is.

Újbuda