Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

Jól szerepeltek a Szent Imrés diákok az MTA versenyén

Újbuda   |   2015, szeptember 28 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Harmadik helyezést értek el a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tanulói a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja által hirdetett csillagászati versenyen. A diákok a „Határ a csillagos ég 2015” pályázaton szerepeltek eredményesen.

A Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontja idén is meghirdette a középiskolásoknak szóló távcsöves megfigyelési versenyét. A pályázók feladat az volt, hogy válasszanak egy égi objektumot, amelyet az MTA CSFK Piszkéstetői Obszervatóriumában található 60/90/180 cm-es Schmidt-teleszkóppal örökítenek meg, majd egy komplett távcsőidő-pályázatot kidolgozva megindokolják kutatásukat.

A versenyre idén 11 pályamű érkezett, az anyagok a korábbi éveknél jobb színvonalon. Volt köztük olyan is, amelyben a diákok rajzos-vizuális észleléssel illusztrálták a megörökítendő objektumot. A bírálóbizottság négy szempontot - formai követelményt, technikai kivitelezhetőséget, tudományos igényességet és ötletességet – vett figyelembe az értékelésnél.

Eredmények:

  1. hely: “Kozmikus buborék” csapat: Pollák Edina (Kispesti Károlyi Mihály Magyar Spanyol Tannyelvű Gimnázium, Budapest), Világos Blanka (Szent István Gimnázium, Budapest) és Kalup Csilla (Lehel Vezér Gimnázium, Jászberény), felkészítő tanáruk Szöllősi Attila; javasolt objektum: Buborék-köd (NGC 7635) és M52 a Cassiopeiában.
  2. hely: “Polaris B” csapat három budapesti iskola és a Polaris Csillagvizsgáló szakkörének diákjaiból (Szűcs Mátyás, Mayer Márton és Szarka Bence, felkészítő pedagógus: Horvai Ferenc); javasolt objektum: Tűzijáték-galaxis (NGC 6946) a Cygnus és a Cepheus határán.
  3. megosztott hely: “McNeil utódai” csapat (Dimitriu Adonisz, Pamuk Bence Zsolt és Albert Attila, felkészítő tanáruk: Szijártó Sándor; Budapest IX. Kerületi Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola) az M78 és a McNeil-köd, valamint az “Elhaló pixelek”csapat (Kálmán Levente, Turi Andor és Pisák Levente, felkészítő tanáruk: Csizy Judit és Kálmán József; Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium) az M57 célpontokkal.

Szakmai különdíj: “MASAT-olók” csapat a Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnázium képviseletében (Képíró Gábor, Li Lu Anikó és Hardi Balázs, felkészítő pedagógus: Molnár Zoltán Gábor) a javasolt objektum: a DQ Herculis nóva körül látható Cederblad 155 jelű köd.

Az első helyezettek októberben a Piszkéstetői Obszervatórumban végezhetik el megfigyeléseiket, a többieknek a csillagvizsgáló munkatársai végezni el azt, majd juttatják el nekik a képeket.

Újbuda / csillagaszat.hu