Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Jegyescsomaggal köszöntötte a házasulandókat a FICSAK

Újbuda   |   2017, február 16 - 09:50
Nyomtatóbarát változatSend by email

Idén jegyescsomaggal köszöntötte a házasulókat a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) a Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva. A hasznos útravalókat tartalmazó díszes dobozba bekerült egy, az első házasok adókedvezményéről szóló kiadvány is.

A Fiatal Családosok Klubja a házasság intézményének elkötelezett támogatója. A Házasság Hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva abban bízik, hogy egyre több önkormányzat támogatja majd a jegyescsomag kezdeményezést. A csomag köszöntőket, házassági munkafüzetet, gyűrűtartó párnát és egy tájékoztatót is tartalmaz az egy éven keresztül igényelhető, havi 5 ezer forintos adókedvezményről.

Király Nóra alpolgármester elmondta, a FICSAK alapítójaként is híve a házasság intézményének. Állítása szerint a csomag tartalma kibővül a jövőben, mivel több szervezettel is tárgyalnak a jegyespárok támogatásáról. Eddig az 5., a 8., és a 9. kerületben, valamint Törökbálinton és Egerben adta át az anyakönyvvezető a pakkot a házassági kérelem benyújtásakor. A szervezet célja, hogy minél több önkormányzat átvegye ezt a szokást.

Az első házasok adókedvezményéről Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kifejtette, a házastársak egy éven keresztül 5000 forinttal csökkenthetik adójukat, a kedvezmény 24 hónapig vehető igénybe. A kedvezmény akár az összeg megosztásával közösen is érvényesíthető, az igénybevétel feltétele a házastársak ehhez kapcsolódó nyilatkozata. Nem zárja ki a kedvezmény igénybevételét, ha a házasság megkötésekor a felek bármelyike - meglévő gyermek vagy magzat miatt - jogosult a családi kedvezményre.

A sajtótájékoztatón a Jegyescsomag című könyv szerzői, Batkay Zelka és Baktay Miklós pszichológusok is részt vettek. Szerintük jelentős áttörést hozott a közvéleményben, hogy különválasztják a szülői és a párkapcsolati szereprendszert. Úgy vélik, a szülőség felmorzsolja a párkapcsolatot, ez utóbbit pedig folyamatosan táplálni kell.

T. K.