Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Jégkorong a Tüskecsarnokban

Újbuda   |   2015, november 4 - 15:22
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Tüskecsarnokba „költözött” a MAC Budapest csapata, itt játssza MOL ligás mérkőzéseit.

Április óta a Tüskecsarnok adott otthont az A csoportba jutott magyar jégkorong-válogatott vb-felkészülési találkozóinak, mostantól pedig a színvonalas jégkorong, azon belül a MAC Budapest híveinek is rendelkezésére áll.

A MAC Budapest soron következő hazai mérkőzéseit november 15-én és 17-én játssza a Tüskecsarokban, előbb a Ferencvárost, majd a Debrecent fogadják, a belépőjegyek 1000 forintba kerülnek. A 15-i mérkőzés 18.00-kor kezdődik, a 17-i 19.00 órakor.

A MAC, vagyis a Magyar Athletikai Club az ország legrégebbi sportegyesülete, 1875-ben alapították. A klubnak története során több alkalommal volt köze a jégkoronghoz, első osztályú csapatot is működtetett, ám az elmúlt években elsősorban az utánpótlásképzésben jeleskedett. A MAC Budapest Jégkorong Akadémia elődje a Központi Sportiskola (KSI) 1963-ban létrehozott jégkorongszakosztálya, amely később a Liget SE, majd a Népstadion Szabadidő Egyesület (NSZE) keretei között folytatta a szereplést. Az NSZE 1993-ban olvadt be az 1945-ben politikai okok miatt megszüntetett, de 1988-ban újjászervezett MAC-ba. Innentől kezdve a jégkorongszakosztályban MAC-Népstadion néven ment tovább a sportélet. Utoljára 2011-ben zajlott le kisebb átalakulás, amikor a szakosztály a MAC-Népstadionból kiválva önálló sportegyesületként, MAC Budapest Jégkorong Akadémia néven folytatta tevékenységét.

A szisztematikus munkának köszönhetően a MAC az ország egyik legeredményesebb utánpótlás-nevelő klubja lett, amelynek eddigi útját a különböző korosztályokban elért különböző színű érmek fémjelzik, valamint az A csoportos felnőttválogatottnak is nevelt olyan játékosokat, mint Nagy Krisztián vagy Sebők Balázs. Ebben egyáltalán nem mellesleg olyan, a szapporói aranygeneráció tagjaiként megismert, szeretett és tisztelt hokisoknak is van, illetve volt szerepük, mint Holéczy Roger, Kangyal Balázs, Majoross Gergely vagy Svasznek Bence.

A MAC-nak eddig nem volt felnőtt csapata, de az idén elérkezettnek látszott az idő a továbblépésre. Ahogyan Kangyal Balázs, a MAC Budapestet működtető kft. igazgatója megfogalmazta, “a felnőttcsapat továbblépési lehetőség, a jövő útja azoknak az utánpótlásunkban nevelkedő játékosoknak, akik elérték a juniorkorosztályt, és egy szinttel feljebb szeretnének lépni. Az a cél, hogy most és a jövőben is egyre több fiatal játékos számára ott legyen a lehetősége annak, hogy ha keményen dolgoznak, helyük lehet a MOL Ligában, a legjobbak között”.

A MOL Liga a legmagasabb szintű magyar bajnokság, itt ebben a szezonban hét hazai és két erdélyi csapat küzd egymással. A MAC céljai újoncként is nagyratörőek: nem azt tűzték ki célul, hogy egy csapat legyenek a sok közül, ott akarnak lenni a végelszámolásnál is. Ennek érdekében a szakmai munka irányítását Majoross Gergelyre bízták – ő az itteni utánpótlásban eltöltött évek után az előző szezonban bajnokot és kupagyőztest csinált a Miskolci Jegesmedvékből –, és a fiatalok mellé hazai válogatottakat és kiváló légiósokat igazoltak. Máris szép eredményekkel: a MAC most a második a bajnokságban, úgy, hogy méltó ellenfele a legerősebb riválisainak is.

Újbuda