Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 20. szombat, Illés

Játékos kézművesség a Duna Palotában

Újbuda   |   2015, július 22 - 10:57
Nyomtatóbarát változatSend by email

A Magyar Kézművességért Alapítvány a Belváros egyik legszebb neo-barokk épületében, a Duna Palotában mutatja be nyári országos kiállítását. A hivatalos megnyitón, július 21-én díjazták a legjobb alkotásokat.

A Duna Palotában másodszor nyílik kézműves tárlat a Magyar Kézművességért Alapítvány jóvoltából. A részvételhez a Magyar Kézművesség – 2015 és Kézművesség a játékvilágban, avagy játékos kézművesség pályázatra kellett jelentkezni. Ezen hazai és határon túli magyar alkotók, népművészek, iparművészek és alkotóközösségek vehettek részt természetes alapanyagokból, kézműves technikával készült alkotásaikkal. A pályázat első részére tematikai kötöttség nélkül népművészeti, népi iparművészeti és iparművészeti alkotásokat lehetett beadni. A pályamunkák egy-egy tájegység néprajzi motívumait, forma- és színvilágát hűen tükröző vagy a hagyományokat napjaink igényeivel ötvöző, illetve egyéni tervezésű tárgyak (használati eszközök, dísztárgyak; az öltözködés-kultúra elemei; hangszerek, kések, fegyverek, vagy ritka, kihalófélben lévő kézműves szakmák tárgyai) lehettek. A pályázat második része a játékot állította középpontba, emlékezve ezzel Kiss Áron, a magyar gyermekjáték-gyűjtemény kezdeményezője és közreadója születésének 170. évfordulójára.

A szakmai zsűri néprajzkutatókból, iparművészekből, művészettörténészekből állt. Az országos pályázat anyagának elbírálása során a XI. kerületben élő Bánky Zsuzsa Magyar Kézműves Remek-díjas gyöngyékszer-készítőt és Sordélyi-Stark István fémművest is díjazta. Az eredményhirdetésen a Fővárosi Önkormányzat díját Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke, valamint a XI. kerületi Önkormányzat oklevelét és könyvjutalmát Horváth Péter Kornélné, a Kulturális és Köznevelési Bizottság tagja adta át.

A válogatott alkotásokból nyílt kiállítás a Duna Palota Klementina és Falk Miksa termeiben július 3. és augusztus 28. között tekinthető meg.

K.V.