Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 2. csütörtök, Karolina, Aida

Járványvédelmi intézkedések Budapesten

Újbuda   |   2020, március 11 - 13:02
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az operatív törzshöz fordult a védekezéshez szükséges eszközök ügyében a Fővárosi Önkormányzat. Karácsony Gergely főpolgármester arra kér mindenkit, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére.

Budapest vezetése egyeztetett a fővárosi intézmények vezetőivel a koronavírus miatt kialakult helyzetről. Azt követően megtartották a Budapesti Egészségügyi Fórum (BEF) alakuló ülését is az egészségügyért felelős kerületi vezetők részvételével. Mindkét találkozón a koronavírus miatt kialakult helyzet volt a téma. A fővárosi intézményeknél továbbra is az információk birtokában lévő kormányzati operatív törzs iránymutatásai szerint kell eljárni.

A kerületi vezetők több olyan kérdést, igényt felvetettek, amelyek kormányzati kompetenciába tartoznak. A budapestiek biztonsága és egészsége érdekében ezeket a kérdéseket, igényeket továbbították az operatív törzs felé, iránymutatást kérve. Emellett jelezték igényüket a védekezéshez szükséges felszerelések (maszk, fertőtlenítő) beszerzésével kapcsolatban is.

A főváros járványvédelmi lépései:

1. Tovább növelik a BKV járatain az eddigi fokozott fertőtlenítés gyakoriságát.

2. Rendszeresen tájékoztatják a dolgozókat az óvintézkedésekről.

3. A BKK határozatlan időre felfüggeszti az első ajtós felszállásra vonatkozó szabályokat, vagyis a járműveken minden ajtón fel lehet szállni az utasoknak, elkerülve így az esetleges tumultusokat.

4. A már utcán lévő tájékoztató kampány angol nyelvű változata is készül, a Budapestre - egyre fogyatkozó számban - érkező turistákat a szabályok, előírások betartására szólítják fel. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ az állami turisztikai ügynökséggel folyamatos kapcsolatban teszi meg a szükséges lépéseket.

5. A hajléktalanellátó intézmények számára külön protokollt dolgoznak ki, az ott dolgozók és a hajléktalan emberek egészségének védelme érdekében.

6. A fővárosi intézményeket felkészítették arra, hogy a kormány döntése esetén azonnali hatállyal felfüggesszék működésüket, rendezvényeiket. Ez érinti mindenekelőtt a budapesti színházakat, a mozihálózatot, a múzeumokat, egyéb intézményeket.

7. Kérik a kormányt, hogy a Budapestre tervezett nagylétszámú rendezvények esetén kellő időben adjon világos iránymutatást a szervezőknek, fenntartóknak. Ennek keretében a szervezőknél szorgalmazzák, hogy mielőbb szülessen végleges döntés a Giro d'Italia kerékpárosverseny magyarországi és budapesti szakaszának elhalasztásáról.

8. Az otthoni munkavégzésre vonatkozó iránymutatást eljuttatják a fővárosi intézményekhez. A már kialakult helyzet, és a várhatóan elkerülhetetlen intézkedések jelentős terhet rónak a városra és az intézményekre, szükségesnek látszik a fővárosi és kerületi költségvetések áttekintése is, erről a kerületekkel egyeztetnek. A főváros szükségesnek látja a soron kívüli egyeztetéseket a kormánnyal is.

Karácsony Gergely közleménye szerint a főváros teszi dolgát, a budapestiek egészsége és biztonsága most minden más szempont elé sorolódik. Bízik abban, hogy sikerül gátat szabni a járvány terjedésének és mielőbb visszatérhet az élet a rendes kerékvágásba.

A főpolgármester kiemelte: a főváros és intézményei, cégei mindent megtesznek a koronavírus elleni küzdelemben az operatív törzs iránymutatásainak megfelelően, azonban az eredményekhez szükség van a lakosság együttműködésére is. Megkérek minden budapestit és a fővárosban járó polgárt, hogy kövesse az előírásokat és vigyázzon saját maga, szerettei és különösen az idősek egészségére.

Fotó: MTI/Vajda János