Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Itt az újabb hőhullám

Újbuda   |   2015, augusztus 28 - 11:46Nyomtatóbarát változatSend by email

Másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egészére vonatkozóan augusztus 29-én éjféltől szeptember 1 éjfélig az Országos Tiszti Főorvos.

A hőségriasztás ideje alatt különösen fontos, hogy ügyeljen mindenki a fokozott folyadékbevitelre – írja közleményében az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A bőr védelméről sem szabad megfeledkezni: naptejjel és világos, jól szellőző bő ruházattal lehet a leghatékonyabban a leégés ellen védekezni. A legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között igyekezzenek árnyékban tartózkodni, kerüljék a tűző napot. A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek néhány órát árnyékban, illetve használják a párakapukat. A gyerekeket és házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló autóban.
Az igénybe vehető, légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán.

A tartós hőség miatt, az átlagosnál melegebb időben az egészséges szervezetet is extrém igénybevétel éri. A szív- és a keringési betegségben szenvedőkön túl, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok. Akik a hőség ellenére is autóba kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a meleg. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – áll a közleményben.

Újbuda