Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 9. péntek, Natália

Itt az ideje érvényesíteni a diákigazolványokat

Újbuda   |   2016, szeptember 28 - 12:28
Nyomtatóbarát változatSend by email

Legkésőbb október végéig kell érvényesíttetni a diákigazolványokat – hívja fel a figyelmet a BKK.

Tanköteles kor betöltése után matricával kell érvényesíteni a diákigazolványokat, melyre azért van szükség, mert kedvezményes tanulóbérletet csak érvényes diákigazolvánnyal vagy ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolással lehet használni. Ezek nélkül a bérletszelvény utazásra nem jogosít – hívja fel a figyelmet a BKK. Az oktatási intézmény által kiállított ideiglenes diákigazolványnak minősülő igazolások a kiállítástól számított 60 napig érvényesek, azaz ebből 60 naponta kell újat beszerezni. Más dokumentumot, mint például az iskolalátogatási igazolást vagy a hallgatói jogviszony-igazolást nem fogadja el a társaság.

A BKK közleménye szerint a diákigazolványok érvényesítése azért is szükséges, mert anélkül már nem használhatók tovább a hosszabb időre vásárolt (negyedéves, éves) bérletek. A diákok és hallgatók számára azért is fontos a diákigazolványuk érvényesítése, mert a BKK által 2014 tavaszán bevezetett új típusú bérleteket egy, az utazáskor használt arcképes igazolványban szereplő azonosító szám megadásával lehet csak megvásárolni, mely a szelvényen nyomtatott formában szerepel majd. Javasolják, hogy minden esetben az oktatási azonosító szám feltüntetését kérjék, mert az a képzés ideje alatt nem változik, míg a diákigazolvány vagy az igazolás sorszáma minden csere esetében más lesz. Az oktatási azonosító szám mind a diákigazolványokon, mind az igazolásokon megtalálható.

Az alap-, közép- és felsőfokú oktatásban részt vevők jelenleg többféle kedvezményes BKK bérletet – havi, negyedéves, szemeszterre szóló (szeptember–január és február–június érvényességgel), éves bérletet és az általános és középiskolás tanulók félhavi (15 napos) Budapest-bérletet is – válthatnak.

Újbuda