Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 29. szerda, Magdolna

Itt az ideje az általános iskolai beiratkozásnak

Újbuda   |   2016, április 14 - 10:32
Nyomtatóbarát változatSend by email

Országszerte április 14-én és 15-én tartják a beiratkozást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozó általános iskolákban.

Ma, április 14-én 8-19 óra között, valamint holnap, április 15-én 8-18 óra között várják a szülőket az intézmények. A beiratkozáshoz vinni kell a gyermek személyazonosító igazolványát, a lakcímkártyáját, valamint az iskolaérettséget tanúsító igazolást. Ez utóbbit az óvodából vagy a szakértői bizottságtól kapta meg a gyermek az elmúlt hetekben. A beiratkozás időpontjában nyilatkozniuk kell a szülőknek, hogy hittan vagy erkölcstan oktatást választanak gyermeküknek.

Az iskolaköteles minden, a felvételi körzetében életvitelszerűen lakó tanulót felvenni – hívta fel a figyelmet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Abban az esetben, ha még marad szabad férőhely, előnyben kell részesíteni a hátrányos helyzetű (HH) gyermekeket. A HH és a sajátos nevelési igényű gyermekek felvétele után a különleges helyzetű tanulók nyerhetnek felvételt a fennmaradó helyekre. Közéjük tartoznak azok, akiknek a szülője, testvére tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, akiknek a testvére már az adott iskolába jár, a szülő az intézmény körzetében dolgozik, illetve a lakóhelye egy kilométeren belül található.
Ha az általános iskola az összes felvételi kérelmet helyhiány miatt nem tudja teljesíteni, akkor a jogszabályban rögzített sorrendnek megfelelően sorsolást tart, amelyre minden érintettet meghív. A szülőknek szabad választásuk van abban, hogy melyik iskolába íratják be a gyermeküket - jelezték.
A szülők a felvételről szóló tájékoztatást vagy az elutasításra vonatkozó határozatot április 29-ig írásban kapják neg az iskoláktól. Amennyiben a gondviselő nem ért egyet az iskola döntésével, kérelmet nyújthat be az igazgatónak, aki azt továbbítja a tankerület felé. A fellebbezést a tankerületi igazgató 21 napon belül elbírálja, és ennek eredményéről értesíti a szülőt.
A szülőknek kötelességük tanköteles korú gyermekük beiskolázása - hívja fel a figyelmet a KLIK.

Újbuda/MTI