Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 20. csütörtök, Rafael

Ismét utcára hívják a kerékpárosokat

Újbuda   |   2014, április 22 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Elindult a Bringázz a Munkába! idei tavaszi kampánya. A Magyar Kerékpárosklub a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) együtt indította el a kerékpározást népszerűsítő, 13. Bringázz a Munkába! (BAM) programot. A nyitórendezvény a Föld napjához kapcsolódik, a kampány április 22. és május 30. között tart.

Évente kétszer, tavasszal és ősszel is 5 hétig tart az a kampányidőszak, ami a kerékpáros munkába-, illetve iskolába járást népszerűsíti. Az évek óta népszerű program felhívja a figyelmet az alternatív közlekedési eszközökre, a kerékpározásra. A tavaszi kampányhoz is bárki csatlakozhat, de lehetőség van arra, hogy csapatok is jelentkezzenek. A lényeg, hogy mind többen, minél többször üljenek biciklire. A regisztrációra a www.bam.hu oldalon van lehetőség, ahol mindenki rögzítheti az időszak alatt kerékpárral megtett távot is.

A május 30-ig tartó kampány nyitórendezvényén Völner Pál, az NFM államtitkára elmondta, hogy az elmúlt négy évben 500 kilométer kerékpárutat adtak át és újítottak meg, és a tervek szerint tovább bővül a kerékpárút-hálózat Magyarországon. Ennek részeként 2015-ben megkezdődhet az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút Rajkától Budapest déli agglomerációjáig tartó szakaszának komplex fejlesztése, a fővárost a Balatonnal összekapcsoló kerékpárút létesítése, a Balaton körüli bringakör korszerűsítése és kiegészítése. A hálózat fejlesztése mellett kialakul a kerékpárutak központi nyilvántartó rendszere is az országban.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke kiemelte, hogy a hét éve tartó kampányhoz egyre többen csatlakoznak, az utóbbi időben Budapesten évi 30-40 százalékkal növekedett a kerékpáron közlekedők száma. Adataik szerint a lakosság 45 százaléka használja a kerékpárt közlekedésre, amivel Európában Magyarország a második "legkerékpárosabb" ország, Hollandiával és Dániával versenyez fej-fej mellett - tette hozzá.

Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója a kampányindítón elmondta, hogy a vasúttársaság évente 360 ezer bicajost szállít és 2015. végére a 42 új Flirt motorvonat forgalomba állításával a budapesti elővárosokban is lehet majd kerékpárt szállítani vonaton. Jelenleg 230 vasúti járművön megoldott a biciklik szállítása.

Újbuda/MTI

 Ismét utcára hívják a kerékpárosokat