Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 5. hétfő, Fatime

Ismét a Gellért-hegy lesz a tűzijáték fő helyszíne

Újbuda   |   2015, augusztus 11 - 13:27
Nyomtatóbarát változatSend by email

Speciális tervekkel és mentési egységekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnep központi programjaira a lebonyolításért felelős szervek.

Az állami ünnep központi programjai augusztus 20-án a Parlament előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol Áder János köztársasági elnök jelenlétében, katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. A központi programsorozat szokás szerint az esti tűzijátékkal zárul.

Idén a budai fonódó villamos építési munkálatai miatt változtatni kellett a kilövési helyszíneken. Az egyik kilövési pont a Gellért-hegyen lesz, a Dunáról pedig katonai pontokról lövik majd fel a pirotechnikai eszközöket. Kun Szabó István, a HM társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerint a legjobb látvány a Lánchíd, az Erzsébet és Szabadság híd vonalában lesz. Kiemelte: a legfontosabb a programokon résztvevők biztonsága. Az ezért felelős Operatív Törzs, melynek tagja az OKF, az ORFK, az Országos Mentőszolgálat és az Országos Meteorológiai Szolgálat, augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi, és az este 9 órakor kezdődő tűzijáték után zárja munkáját. Az időjárási helyzetet és jelentéseket fél óránként elemzik és ha szükséges, vezetőjük módosít a programok kezdésén.

Ismét a Gellért-hegy lesz a tűzijáték fő helyszíne

Az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték legnagyobb, leglátványosabb effektjeit idén a Gellért-hegyről lövik fel, amelyek így még messzebbről lesznek láthatók - mondta a Leskovics Pirotechnika Kft. vezető pirotechnikusa az M1 műsorában. Hozzátette: néhány év kihagyás után idén újra tűzijátékhelyszín lesz a Gellért-hegy, emellett újként belép a Szabadság híd. A tűzijáték gerincét adó bombákat, a látványos, nagyon magasra fellőtt effekteket a Gellért-hegyről indítják majd, a telepeket és római gyertyákat pedig a katonai pontonokról, a Dunáról.
Kifejezetten sokat szerepel majd az ünnepi arany szín, valamint egy teljes blokkot szenteltek a nemzeti színeknek. A gyűrű- és arany fűzfaformákat is felvonultató programot a kísérőzenéhez tervezték és időzítették, a füst eloszlásához szükséges szüneteket is beiktatva.
A nem helyszínhez kötődő előkészületekkel már csaknem végeztek, a helyszíni telepítést szombaton kezdik a Gellért-hegyen, vasárnaptól, a pontonokon, jövő kedden a Szabadság hídon, szerdán pedig a Lánchídon telepítik az eszközöket - ismertette Leskovics Éva.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta: az OKF számára a tűzijáték biztosítása nem új feladat és Gellért-hegyi kilövésekben is van már tapasztalatuk. A hegyen az esetlegesen visszahulló tűzijáték-maradványok okozhatnak problémát, ezért itt a tűzoltók már augusztus 20-án délelőtt locsolnak és a program idején is készenlétben lesznek. - Összesen száz ember, 19 gépjárművel, a Dunán 3 mentőhajóval és egy tűzoltóhajóval gondoskodik a központi programsorozat biztonságáról - fejtette ki Bérczi László.
Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója arról beszélt, hogy 34 plusz mentőegységet állítanak szolgálatba huszadikán, 26 kint lesz a különböző helyszíneken, 8 mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon várakozik. A mentőszolgálat tömeges baleseti egységekkel is készül. A felszereléshez tartozik egy percek alatt bárhol felállítható tömeges baleseti sátor, amely szükség esetén ellátóhelyként működhet. Győrfi Pál elmondta, hogy nem csak a helyszíneken lesznek készenlétben, hanem augusztus 20-án a mentőszolgálatnál külön mentési-irányítási központ is működik majd. - Az ünnepi rendezvényeken jellemzően, rosszullétek, ájulások, leesések miatt szokták a mentők segítségét kérni – tette hozzá.

A rendőrség honlapján (www.police.hu) közzéteszik az esetleges forgalomkorlátozásokat, lezárásokat – mondta Szabóné Csontos Stefánia, az ORFK kommunikációs szolgálatának vezetője.

MTI/Újbuda