Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 8. csütörtök, Mária

Ismert élelmiszeripari cégeknél tanulnak majd a SZIE hallgatói

Újbuda   |   2016, február 24 - 12:48
Nyomtatóbarát változatSend by email

Duális képzésről szóló együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és nyolc élelmiszeripari vállalat vezetője február 23-án. Szövetségük értelmében a cégek számára magas elméleti tudással rendelkező hallgatókat biztosít az egyetem, a diákok pedig szakmai gyakorlatra tehetnek szert.

Duális képzésről állapodott meg a Szent István Egyetem vezetősége, Palkovics László szakállamtitkár valamint nyolc vállalatvezető, melynek értelmében a SZIE a jövőben hallgatókat biztosít a vállalatoknak, a diákok pedig szakmai gyakorlattal egészíthetik ki elméleti tudásukat. Eddigi tapasztalatok alapján az adott szektort már ismerő, friss tudással felvértezett diplomás fiatalok legtöbbször a vállalatnál maradnak, ezáltal a cégek az együttműködés révén képzett munkaerőhöz jutnak. - A magyar agrárium kiemelkedő szerepét növelheti az ágazatot érintő duális képzés folyamatos kiterjesztése. Ráadásul a frissen végzettek is hamarabb tudnak alkalmazkodni a munkaerő-piaci körülményekhez akkor, ha több éves tapasztalattal rendelkeznek - hangsúlyozta Palkovics László államtitkár az együttműködés rögzítő esemény sajtótájékoztatóján. Szerinte a duális képzés nagyon jó képzési forma, már látszanak az első eredményei – tette hozzá.

A szeptemberi tanévkezdésre újabb 500 vállalat jelezte igényét, hogy részt venne ilyen képzésben és összesen 2600 helyet ajánlottak fel hallgatóknak. - Ez azt jelenti, hogy a vállalatok megértették, milyen nagy lehetőség rejlik e képzési formában, azaz a cégek befektetése megtérül – mondta.

Palkovics László megbízott rektor-helyettes hangsúlyozta: az egyetem a képzési megállapodásokkal megerősíti kapcsolatait a vállalati partnerekkel. Úgy látja, a Szent István Egyetem a legerősebb és legnagyobb agrár-felsőoktatási intézmény, a mezőgazdaság csaknem minden részét lefedi.

Tőzsér János rektor szerint a duális képzés jó lehetőség arra, hogy a kar és az egyetem igazolja, hogy megfelelő elméleti oktatás mellett a gyakorlati problémákra érzékeny diákok végeznek náluk, azaz olyan szakemberek, akik innovációs ismereteikkel fejleszthetik a hazai élelmiszeripart. Hozzátette: az eredmények várhatóan két és fél-három év múlva látszanak, de bíznak a sikerekben.

A kar adjunktusa az új célokról beszélt. Szerinte is kedvező folyamat indult el, hiszen karukkal egyre több szakvállalat kíván együttműködni, ami az agrárium helyzetén is javít. Ezt folyamatot kell továbbra is biztosítani – tette hozzá Fehér Orsolya.

A duális képzés során a jövőben a Bonduelle Central Europe Kft., Caprivous Kft., Coop-Star Zrt., a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., a Penny Market Kft., a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Szerencsi Bonbon Kft., valamint az Univer Product Zrt. is aktívan részt vesz a karon tanuló hallgatók gyakorlatorientált képzésében, elősegítve ezzel a fiatalok szakmában történő sikeresebb elhelyezkedését.

T. K