Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 22. szerda, Júlia, Rita

Irány a Karinthy!

Újbuda   |   2015, október 14 - 10:30Nyomtatóbarát változatSend by email

A Karinthy név az elmúlt évszázad során fogalommá vált. Ám a szépirodalmi jelentőségen túl ma már a könnyedebb műfaj szerelmesei körében is egyre elterjedtebb a név, a Karinthy Márton által alapított színház miatt. A Bartók Béla úton található "népszerű színház" ősszel kezdte meg 34. évadát, ahol a repertoárt főleg a klasszikus komédiák adják.

Szeptember végén mutatták be Peter Quilter Csalogány család című darabját Kőváry Katalin rendezésében, amely egy rivaldafényben élő család mindennapjait mutatja be, kacagtató helyzetkomikumokkal fűszerezve. A darab főszereplője eredetileg Gesztesi Károly lett volna, ám betegsége miatt átmenetileg fia Máté helyettesíti édesapját, aki egyben a darab zenei vezetője is. Október elején újabb premierrel, egy bűnügyi darabbal - A bolond lánnyal - indított a színház. Domján Edit és Márkus László legendás kettősét, két igazán méltó mai utód Földes Eszter és Szabó P. Szilveszter alakítja. A napokban kezdődött meg a próbája A nadrág című darabnak is, amelyet novembertől látogathat a nagyérdemű és amely egyben egy korszak gúnyrajzának is betudható. A történet szerint egy szocialista nagyvállalat igazgatója titkolt szeretője ágyában fekszik egy forró éjszaka után. Egyfolytában a szocialista erkölcsről prédikál és a vállalati ünnepség dísz szónoklatára készül a szocialista ipar csodálatos teljesítményéről. Ám a nadrág, amely nélkül bizony a férfiúi büszkeség is silányul, eltűnik. Ennek a ruhadarabnak a megkeresése és persze a mögöttes tartalmak áthallása az, amely a darab helyzetkomikumát adja. Az idei színházi évad nemcsak a tradicionális "karinthys" darabokra épül, hanem a fiatalabb generáció felé is nyit.

Az Orlai Produkció vendégjátékában, A csemegepultos naplójában Gerlóczy Márton egyik regényének színpadi adaptációját tekinthetik meg, amely egy pesti író váratlan elhatározásáról szól. Úgy dönt csemegepultos lesz. A humoros monodráma ízét a poénok mellett a nagyszerű alakítást nyújtó Ötvös András adja, aki szó szerint minden tárgyba életet lehel.

Szintén újdonság a Karinthy Színház életében, hogy szeptembertől állandó helyet biztosít a KoMod Társulatnak, amely modern, napjaink problémáit boncolgató darabjaival hívta fel magára a figyelmet. A Társulat DeGeneráció című produkciójában egy házibuli szolgál történeti keretként, melynek különböző fázisaiban különböző témák és konfliktusok kerülnek felszínre a szereplők között, olyan problémákat érintve, mint a fiatalkori alkoholizmus, az emigrálás, a családalapítás kitolódása vagy hiánya, a fiatalok munkanélkülisége, a saját egzisztencia kiépítésének nehézségei, és a generáció általános céltalanságának okai. Az előadás fő célja, hogy párbeszédet indítson a kortársak között a generációt érintő problémákról, annak okairól és megoldásairól. Ezzel a darabbal a KoMod októberben megnyerte a RS9 OFF el­ne­ve­zé­sű füg­get­len szín­há­zi fesz­ti­vá­l fődíját, amelyet szintén megtekinthetnek a Karinthy Színház színpadán.

K.A.