Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 21. kedd, Konstantin

Intelligens autók a BME-n

Újbuda   |   2017, február 17 - 14:35Nyomtatóbarát változatSend by email

Tizenegy csapat alkotói mérték össze tudásukat robotjárműveikkel a Budapesti Műszaki és Gazdaságegyetem Q épületének aulájában. A RobonAUT versenyt nyolcadik alkalommal rendezték meg.

A robotépítő versenyen 3 fős csapatok vehettek részt önállóan épített és működő robotjárművekkel, azaz átalakított modellautókkal. Ezeknek kettős feladatot kellett teljesíteniük: egyrészt emberi beavatkozás nélkül kellett végig menniük egy akadálypályán, útjukon a lehető legtöbb részfeladatot teljesítve, másrészt minél nagyobb sebességgel kellett haladniuk egy gyorsasági pályán a célig. A pálya elrendezését nem, de az azt alkotó elemeket – a párhuzamos parkolást, az utánfutó felvételét és letételét a parkolóban, az elsőbbségadást a gyalogosnak, a körforgalmat, a libikókát, forgó hordót és ún. „útonálló” drónt – ismerték a résztvevők. A verseny idején tilos volt bármilyen kommunikáció a robot és a külvilág között. A nézők az autókra szerelt kamera segítségével az elhelyezett kivetítőn és az interneten valós időben tudták követni az eseményeket a járművek szemszögéből is.

A RobonaAUT 2017 összetett győztes csapata az ARMageddon, közönségdíjasa a Mozaik lett, a leggyorsabb köridő (16,76 mp) a Slackers csapaté volt.

forrás:BME