Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 23. kedd, Béla

Integrációt segítő program indul az óvodákban

Újbuda   |   2014, november 13 - 00:00
Nyomtatóbarát változatSend by email

Az óvodai integrációt támogatja Újbudán a most indult Közös a Napunk! program. A kezdeményezés újszerű megközelítéssel segíti a gyerekek, a szülők és óvodapedagógusok együttműködését a tolerancia, a befogadóbbá- és elfogadóbbá válás felé.

A Kézenfogva Alapítvány az általános iskolákban már jól működő „Osztályfőnöki óra” modellje alapján, óvodások körében is hasonló közvélemény formáló programot valósít meg, együttműködve az Újbudai Önkormányzattal, a Montágh Imre Általános Iskolával és az Újbudai Ezüstfenyő Óvodával.

A program három elemből áll. A Kézenfogva Alapítvány harminc órás pedagógus továbbképzése adja az óvodapedagógusok számára biztosított felkészítés és így a program egyik alapját. Ennek gerince egy közös érzékenyítő délelőtt, ahol fogyatékosokkal, úgynevezett tapasztalati szakértőkkel találkoznak és beszélgetnek a résztvevők. - Pedagógusoknak hetedik éve tart hasonló komplex felkészítéseket az alapítvány, melyeken eddig közel 200-an vettek részt. A közös együttlét tudja lebontani azokat a falakat, melyeket a társadalom és mi magunk építünk a fogyatékos emberek és az épek társadalma között- hangsúlyozta Pordán Ákos, a Kézenfogva Alapítvány ügyvezető igazgatója.

A program második elemeként olyan rendhagyó előadásokat szerveznek, amelyek nem csak integráltak, hanem interaktívak is. Sárközi Johanna, Hűse Krisztina és Papp Szabolcs, Zene a dombtetőn című meséje az óvodapedagógiai és gyógypedagógiai szempontokat figyelembe véve is helytálló. A mesét a Montágh Imre Általános Iskola tanárai segítségével tanulták meg fogyatékos és speciális nevelési igényű tanulóik.
Harmadik elemként óvodás gyermekek szülei beszélgetnek szakemberekkel gyermekeikről és a sérült, fogyatékos gyermekekről, szülői nehézségekről, nevelésről, elfogadásról és mindarról, ami a mesével előkerül.

Molnár László alpolgármester szerint több kerületi, fővárosi integrációt segítő akkreditált tanfolyam is indult, ám a szemléletformálás olyan módja, mint a jelenlegi, még újszerű. - Egyediségét az adja, hogy résztvevői biztonságos környezetben, saját tapasztalatokat és élményeket szerezhetnek a fogyatékosságokról egy mesén keresztül, amelyet utána felkészített óvónőkkel dolgoznak fel – mondta. A Nem Adom Fel Alapítvány szemléletformáló programjain a polgármesteri hivatal dolgozói személyesen találkoznak, beszélgetnek a fogyatékos emberekkel, megismerik, elfogadják őket. - Nálunk is dolgoznak sérült emberek, például az építési, a pénzügyi osztályon, de Európai Uniós programunkat is látássérült vezeti. A fogyatékos emberekkel közösen végzett munka sokunknak adott új lendületet – hangsúlyozza az alpolgármester.
Az Újbudai Ezüstfenyő Óvoda elsőként csatlakozott a kezdeményezéshez. - A program során meghirdetett képzésnek köszönhetően óvónőink őszintén, empátiával fordulnak a gyermekek és a szülők felé - mondta Molnár Mariann megbízott óvodavezető.

Újbuda