Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Innovatív nap volt az ELTE-n

Újbuda   |   2014, február 27 - 14:31
Nyomtatóbarát változatSend by email
Innovációs nap volt az ELTE Lágymányosi épületében szerdán. A szakmai és tudományos programokkal tűzdelt egész napos rendezvényen első kézből értesültek a résztvevők az innovatív ágazat aktuális hazai híreiről, és a következő uniós ciklus K+F támogatásairól. A nap vezető témái közé tartoztak a startup vállalkozások és azok lehetőségei.

Nyolcadik alkalommal tartott innovációs napot az Eötvös Loránd Tudományegyetem. A délelőtti szekcióban Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár, az egyetem volt rektora, a főiskolák és egyetemek kutatási támogatásáról tartott előadást. Elmondta, hogy az ország versenyképességéhez versenyképes vállalkozások kellenek, ehhez pedig megfelelően képzett munkaerőre van szükség. Hozzátette: a versenyképes munkaerő jelentős hányada csakis versenyképes felsőoktatási intézményből kerülhet ki, az pedig nem létezhet megfelelő kutatások nélkül.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár az előző hét éves pályázati időszak eredményeiről és tanulságairól, valamint a 2014-2020-es időszak célkitűzéseiről számolt be. Szó volt arról is, hogy a célok eléréséhez jelentős állami szerepvállalásra és finanszírozásra van szükség. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program következő hétéves kerete 950 milliárd forint, melyből a felsőoktatásra tervezett összeg 134 milliárd.

A délutáni szekció a kutatás jövőjével, eszközeivel és a partneri lehetőségek kiaknázásával foglalkozott, valamint átadták az ELTE Innovatív Kutatója díjat, és megtartották a Hallgatói ötletpályázat eredményhirdetését is. Ezt követte olyan sikeres vállalkozások bemutatkozása, amelyek példája ösztönzően hathat környezetükre. Végül az innovatív ötleteket megvalósító mikro- vagy kisvállalkozások (startup-ok) és a társegyetemek technológiatranszfer irodáinak munkatársai tartottak egy-egy előadást.