Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 19. szerda, Gyárfás

Ingyenes környezetvédelmi tanórákat tartanak Újbudán

Újbuda   |   2014, szeptember 12 - 23:10
Nyomtatóbarát változatSend by email

Környezetvédelmi tanórák keretében tanulják szeptembertől az újbudai iskolások a "zöldszemléletet". A képzés során szó lesz szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, hulladékkezelésről valamint a klímavédelmi elképzelésekről is.

Ingyenes környezetvédelmi tanórákat tartanak Újbudán

Újrapapírgyártás konyhai robotgéppel, hulladékpiramis, családi ökológiai lábnyom: játékos feladatokkal, élménypedagógiai módszerekkel tanulhatják meg budapesti iskolások szeptembertől, hogyan lehet újrahasznosítani a szelektíven gyűjtött hulladékot, italos dobozokat. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) most induló környezeti nevelési programján 45 általános iskola, vagyis mintegy 15 ezer diák vehet részt. A kezdeményezés célja, hogy fejlessze az általános iskolások környezeti érzékenységét és szelektív hulladékgyűjtésre nevelje őket. A program Újbudán kívül az V., és a XIV. kerületben indul.

Környezetvédelmi program keretében tartott tanórákon a csomagolások teljes életciklusát mutatja be az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ). Az 5 blokkból álló tanórák keretében olyan gyakorlati kérdésekre kapnak válaszokat a kisdiákok, mint hogy hogyan előzhetik meg a hulladékképződést, mi történik az italos kartonok újrahasznosítása során vagy, hogy mi történik a lerakókra kerülő hulladékokkal. Ezen túlmenően azt is bemutatja az IKSZ, egy kisfilm segítségével, hogy milyenné válhat Magyarország klímája 2050-re, ha nem figyelünk környezetünkre.

- Az egyesülés 10 éves fennállása alatt a lakosság ismeretei a környezetvédelemről, ezen belül is a szelektív hulladékgyűjtésről nagymértékben fejlődtek. A fiatal generáció már óvodás korban tanul a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról, éppen ezért ezen ismeretek elmélyítését általános iskolás gyerekeknél folytatni kell – mondta Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója. - Meggyőződésünk, hogy a hulladékgazdálkodási alapelvek megértésével és helyszíni bemutatóval a gyerekek érzékenyebbé válnak a környezetvédelem, valamint a szelektív hulladékgyűjtés iránt, ezért indítottuk el környezeti nevelési programunkat” – tette hozzá.

Mivel a szelektív hulladékgyűjtés egyre inkább előtérbe kerül, szükségszerű, hogy a közeljövőben az oktatásban és a nevelésben is nagyobb teret kapjon. Ez a törekvés jogszabályi szinten is megjelenik, hiszen törvény írja elő a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ismeretek oktatását, valamint ez a témakör része a Nemzeti Alaptantervnek is. Az ingyenes interaktív tanórákkal az IKSZ segíteni kívánja az intézményeket, hogy anyagi ráfordítás nélkül felelhessenek meg a jogszabályi kötelezettségnek - áll a szervezet közleményében.

Az IKSZ 2004-es megalakulása óta hirdeti, hogy az átlagosan 75 százalékban papírból készülő tejes- és gyümölcsleves dobozok szelektíven gyűjthetők, a bennük lévő értékes papír pedig újrahasznosítható. Ennek köszönhetően az elmúlt tíz év során 14 ezer tonna italos kartonból mintegy 10 ezer tonna újrapapír készülhetett. Napjainkra az egyesülés munkájának is köszönhetően az egy év alatt hulladékká váló, tejes és gyümölcsleves doboz 22 százalékát gyűjtjük szelektíven. Az IKSZ 50 százalékos szelektív visszagyűjtési arányt kíván elérni 2020-ra.

Újbuda