Újbuda

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 28. hétfő, Stefánia

Ingyen közlekedhetnek a gyerekek a fővárosban

Újbuda   |   2021, szeptember 20 - 12:14
Nyomtatóbarát változatSend by email

Tanévkezdet óta jegy vagy bérlet nélkül használhatják a gyermekek a budapesti tömegközlekedési eszközöket, miután a Fővárosi Közgyűlés megszavazta Karácsony Gergely főpolgármester előterjesztését. A gyerekek 14. életévük augusztus 31. napjáig vehetik ingyen igénybe a közösségi közlekedést (a hatévesnél fiatalabbaknak eddig sem kellett jegyet venni).

A koronavírus-járvány miatt a 2019. évinél 30–40 százalékkal kevesebben vették igénybe a tömegközlekedést, így a bevétel csak 2020-ban mintegy harmincmilliárd forinttal esett vissza – emelte ki a főpolgármester. Azok is saját autóra váltottak, akik iskolába viszik a gyerekeiket. A főváros számításai szerint, ha minden tizedik 14 év alatti diák egyik szülője bérletet vesz magának – ez mintegy tízezer új felnőtt bérlet lenne –, akkor ez a lépés nem okoz veszteséget.
A gyerekek tömegközlekedésének ingyenessé tételével Karácsony Gergely korábbi ígéretét teljesítette, hiszen – mint Facebook-oldalán emlékeztetett rá – ez szerepelt főpolgármesteri választási programjában. A Párbeszéd szeptember közepén ismertté vált javaslata szerint az ingyenes utazást a Pest megyei, ezen belül az agglomerációban élő 14 éven aluliakra is ki kellene terjeszteni. Szabó Tímea frakcióvezető bejelentette, hogy az indítványhoz, amelyet benyújtanak a parlamentnek, Karácsony Gergely főpolgármester és a főváros is csatlakozni fog. Az intézkedés nemcsak anyagi segítséget jelentene több tízezer családnak, hanem megkönnyítené a közlekedést, valamint javítaná a főváros és az agglomeráció levegőminőségét is.

A gyerekek Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon, valamint a HÉV-vonalakon utazhatnak díjmentesen. Az ellenőröknek a diákigazolványt vagy az azt helyettesítő igazolást kell felmutatni.